FAKTA: Derfor skal knækbrød mærkes med "bedst før"-dato

I stedet for en "mindst holdbar til"-dato skal bestemte fødevarer, som egentlig kan holde sig ud over denne dato, være mærket med en "bedst før"-dato for at begrænse madspild.

Det betyder de forskellige datomærkninger på fødevarer:

* Fra lørdag er det muligt for virksomheder at mærke bestemte fødevarer med "bedst før" i stedet for "mindst holdbar til".

* Det gælder fødevarer som knækbrød, ris, pasta, kaffe samt forskellige mælkeprodukter.

* Reglerne ændres, fordi "mindst holdbar til"-datoen forårsager madspild. I gennemsnit smider en dansk familie hvert år mad ud for 10.000 kroner, selv om fødevarerne intet fejler, men fordi datoen er overskredet.

* Det er op til producenten at fastlægge en fødevares holdbarhed, og dermed hvilken af de to mærkninger, der skal bruges, medmindre der er særlige retningslinjer for en vare.

* Der skal foretages en faglig vurdering af en faguddannet slagter, levnedsmiddeltekniker, kok, en erhvervsuddannet indenfor fødevarer eller lignende for at bestemme, hvad varen skal mærkes med.

* Fødevareminister Dan Jørgensen (S) giver virksomhederne lov til at ændre mærkningen allerede nu, selv om reglerne formelt skal godkendes af EU-Kommissionen. Det kan dog tage nogle måneder, og derfor åbner ministeren for en tidlig start.

* Der findes også en mærkning, som hedder "sidste anvendelsesdato". Den anvendes på fødevarer, som kan udgøre en risiko for menneskers sundhed, hvis de spises efter den pågældende dato.

Kilde: Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip