FAKTA: Derfor skulle Syriens kemiske våben destrueres

Selv om Det Hvide Hus tidligere på måneden meddelte, at Syriens kemiske våben var destrueret, viser en ny FN-rapport, at regimet sandsynligvis har anvendt klorinbomber ved otte lejligheder i april mod civile områder i det nordlige Syrien.

* En amerikanske efterretningsrapport i efteråret sidste år, at det var det syriske regime, der stod bag et giftgasangreb i udkanten af hovedstaden Damaskus den 21. august 2013. Det var "højst usandsynligt", at det var oppositionen, der stod bag.

* USA havde opsnappet kommunikation, hvor en højtstående syrisk militærmand bekræftede, at regimet brugte kemiske våben ved angrebet. Manden var samtidig bekymret over, at FN's våbeninspektører samlede beviser fra angrebet, hvor der var anvendt kemiske våben.

* Rapporten konkluderede, at kemiske eksperter fra det syriske regime tre dage før angrebet lavede indledende forberedelser. De fik klare instruktioner på at tage gasmasker på og tage andre forholdsregler.

* 1429 mennesker blev ifølge USA dræbt ved det giftgasangrebet. 426 var børn.

* En lind strøm af efterretninger indikerede, at det syriske regime affyrede et raket- og artilleriangreb tidligt om morgenen onsdag 21. august. Omkring 90 minutter senere løb de første rapporter om et kemisk angreb ind på sociale medier.

* Fire timer efter angrebet indløb der tusindvis af rapporter på sociale medier om, at raketter fyldt med giftgas ramte områder kontrolleret af oppositionen.

* I fire dage efter angrebet affyrede det syriske regime fire gange så mange gange raketter mod området end i de 10 forudgående dage. Bombardementerne fortsatte til om morgenen 26. august 2013.

* Syriens præsident, Bashar al-Assad, havde et af de største lagre af kemiske våben i Mellemøsten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip