FAKTA: Det blev de enige om på G20

I løbet af weekenden har verdens 20 største økonomier været samlet i Brisbane, Australien, til G20-topmøde.

Her er, hvad de 19 lande og EU er blevet enige om.

* G20-lederne har ved topmødet forpligtet sig til at øge landenes samlede økonomiske vækst med yderligere 2,1 procentpoint over de næste fem år.

* Deltagerne ved topmødet blev enige om at styrke og forstærke infrastrukturer verden over ved yderligere investeringer. Man opretter et Global Infrastruktur Center i Sydney for at hjælpe og koordinere projektet.

* Handlen på tværs af landegrænser er nødvendig, hvis G20 vil nå sit mål om global økonomisk vækst. G20-lederne har derfor besluttet at gennemføre alle elementerne i den såkaldte Bali-handelsaftale, der blev vedtaget af WTO i Bali sidste år.

* G20-lederne vil søsætte en plan, der skal bekæmpe skatteunddragelse af store multinationale virksomheder verden over inden 2015.

* Det blev enstemmigt besluttet, at kampen for ligeløn mellem køn skal skærpes. Inden 2025 skal skellet mindskes med 25 procent. Man vurderer, at det vil få 100 millioner kvinder i arbejde verden over.

* På G20-topmødet blev der lagt en plan for et bedre klima. Man vil gøre mulighederne for grøn energi nemmere, og lederne har kontaktet G20-landenes energiministre, som skal undersøge de konkrete muligheder for dette.

* Selvom det ikke var på den officielle dagsorden, blev der alligevel udtrykt stor bekymring for Ebola-krisen i Vestafrika. G20-lederne peger på internationale finansielle organer, som man hævder skal hjælpe de ramte lande økonomisk.

*Samtidig bakker G20-landene i erklæringen op om den finansielle støtte til fonden Green Climate Fund, som både USA og Japan har forpligtet sig til at betale milliarder til.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip