FAKTA: Det er boghandleren fra Brønshøj anklaget for

Anklagemyndigheden arbejder på at få en 54-årig mand udvist af Danmark, fordi han skal have propaganderet for al-Qaeda. Samtidig undersøges det, om han kan frakendes sit danske statsborgerskab.

Den tiltalte er Sam Mansour, der i 2007 blev idømt tre år og seks måneders fængsel for at opfordre til terror.

Læs her, hvad han nu er tiltalt for:

* Straffelovens paragraf 114e

Fra starten af 2012 og til 11. februar 2014 i hovedstadsområdet at fremme virksomheden for en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger omfattet af terrorlovgivningen kan straffes med fængsel i seks år.

* Straffelovens paragraf 136 stk. 1 og stk. 2.

Offentligt at have tilskyndet til forbrydelse og udtrykkeligt billiget terrorhandlinger.

* Straffelovens paragraf 266b stk. 2

Ved straffens udmåling er det en skærpende omstændighed, at fremsættelsen af racistiske udtalelser, hvor en gruppe trues, hånes eller nedværdiges, har karakter af propagandavirksomhed.

* Redigerede bøger

Overtrædelse af paragrafferne i straffeloven er sket via internettet og Facebook, hvor Sam Mansour ifølge anklagemyndigheden har været ansvarlig for redigering og udgivelse af flere bøger skrevet af Abu Qatada, der kan knyttes til al-Qaeda. Bøgerne opfordrer til væbnet jihad, hellig krig.

* Opfordringer på internettet

Den påståede kriminalitet er også sket på mail og Facebook, hvor Sam Mansour angiveligt har hyldet hellige krigere, blandt andre den nu dræbte al-Qaeda-leder Osama bin Laden.

Sam Mansour er også anklaget for at hylde danske, hellige krigere, der har udgivet videoklip, hvor navngivne danskere trues.

* Straf

Hvis den 54-årige kendes skyldig, er der givet mulighed for at straffe med mere end de seks år, som er strafferammen. En særlig paragraf i straffeloven - 88 stk. 1, 2. pkt. - om at kunne lægge 50 procent oveni straffen er nævnt i anklageskriftet.

En eventuel straf kan derfor komme op på ni års fængsel. Det er uvist, hvad anklagemyndigheden vil kræve.

Anklagemyndigheden undersøger, om man kan benytte indfødsretslovens paragraf 8b, stk. 1. til at tage det danske statsborgerskab fra Sam Mansour.

Retten på Frederiksberg behandler sagen fra 4. november og cirka en måned frem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip