FAKTA: Det EU- og indvandrerkritiske parti Ukip

På 20 år er partiet Ukip gået fra at have meget lidt at sige i britisk politik til at kunne true premierminister David Cameron og hans konservative parti. Bliv her lidt klogere på det kontroversielle parti.

* Det Britiske Uafhængighedsparti (Ukip) blev stiftet i 1993. Det er stærkt konservativt og beskrives ofte som populistisk.

* Ukip vil have Storbritannien helt ud af EU.

* Det vil bremse indvandringen til Storbritannien og har tidligere foreslået et femårigt stop for al indvandring.

* En af Ukip's grundlæggere er Nigel Farage, som i dag er partiets leder.

* I de første år var partiet en ubetydelig faktor i britisk politik, men gennembruddet kom ved valget til Europa-Parlamentet i 2004, hvor Ukip vandt 12 mandater. Ved EU-valget i 2009 blev det med 16,5 procent af stemmerne det næststørste parti. I 2014 blev partiet det største britiske parti i EU-Parlamentet.

* Det store gennembrud i national politik kom ved lokalvalget i 2013, hvor partiet trak næsten lige så mange stemmer som Det Konservative Parti og sikrede mange pladser i byrådene.

* Ved valget 9. oktober 2014 fik Ukip sin første folkevalgte plads i Underhuset i det britiske parlament. Kandidaten Douglas Carswell vandt overbevisende suppleringsvalget i Clacton-on-Sea med 60 procent af stemmerne.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip