FAKTA: Det kan mosset bruges til på Mars

Ni studerende og tidligere studerende ved Københavns Universitet og CBS er gået sammen om et projekt, hvis sigte er at gøre det nemmere for menneskeheden at kolonisere planeten Mars.

Projektet hedder "Spacemoss" (rum-mos), og arbejder med mulighederne for at få en særlig form for mos til at gro på Mars' golde overflade.

Det særlige "wild type" mos minder om det grønne mos, man kender fra skoven, og kan ifølge de studerende med tiden udvikles til flere funktioner på Mars' overflade, som kan blive nødvendige, hvis mennesker i fremtiden skal bo på Mars.

Her er, hvad projektet sigter til af anvendelsesmuligheder:

* Mad: Vitaminer og smagsstoffer kan dyrkes i mosset.

* Medicin: Forskellige former for medicin kan produceres i mosset. Eksempelvis er det lykkedes de studerende at udvikle stoffet resveratrol fra mosset. Stoffet kan have en effekt mod demens og Alzheimer, der er sygdomme, som på grund af stråling kan vise sig hyppigere forekommende i rummet.

* Plastik: Mosset kan muligvis producere plastik. Det er dog endnu ikke lykkedes at finde en metode til at gøre det effektivt. Lykkes det vil plastikken muligvis kunne bruges til 3D-printere, der vil kunne printe nødvendige brugsgenstande, som er besværlige at fragte til Mars.

De studerende bag Spacemoss deltager 24.-27. september med projektet i verdensmesterskaberne i syntetisk biologi ved Massachusetts Institute of Technology i Boston.

Kilder: Spacemoss

/ritzau/

 

Dagens Gossip