Fakta: Det sker i din krop, når du har influenza

Du føler det muligvis, som om du er på dødens rand, når influenzaen er på sit højeste.

Kroppen ryster, hovedet dunker, og halsen er så øm, at det er umuligt at synke, og det er svært at se en ende på sine lidelser.

Heldigvis går det over igen, om end det godt kan kræve en uges tid i sengen. 

Gregory A. Poland, professor i medicin ved Mayo Clinic, og John J. Treanor, leder af afdelingen for smitsomme sygdomme ved University of Rochester Medical Center, forklarer til Huffingtonpost.com præcist, hvad der foregår i kroppen fra den dag, du bliver smittet, og til virussen atter har forladt dig.

Få 12 tips til at slippe for at få influenza på Femina.dk

De første 24-48 timer:

Du er kommet i kontakt med influenzavirussen enten via nys og host, eller fordi den er blevet overført via hænderne. Men du ved sikkert ikke, at du er blevet smittet. Der er ikke noget at mærke, og der er heller ikke noget at gøre ved det nu.

De næste fem-syv dage:

Du bliver ret pludseligt ramt af feber, træthed, muskelømhed, forkølelse og øm hals. Dine immunceller bliver sendt ud til stedet, der er inficeret og sender signaler ud til kroppens molekyler om, at de skal sætte din krops immunforsvar i gang, så virussen ikke kan inficere flere celler i kroppen. Forsøg at lette dine gener med te og håndkøbsmedicin.

Tjek seks myter om, hvilke råd der hjælper, når du er syg, på Femina.dk

Dagene efter feberen har lagt sig:

Når feberen lægger sig, er det lykkedes din krop at bekæmpe virussen. Du oplever sikkert, at du er rigtigt træt og har måske øm hals. Fortsæt med at hvile dig, så meget som du har brug for, men når du atter kan holde til almindelige gøremål, er det helt i orden at tage på job igen.

Så længe smitter du

I det øjeblik, du mærker de første symptomer, handler det om at blive væk fra job eller skole. Du smitter mest på dette tidspunkt i forløbet, så for ikke at sprede virussen yderligere, så bør du blive hjemme. Så længe du har symptomer, så som hoste, nys og feber, så smitter du. I alt smitter du cirka i fem-syv dage. Børn smitter lidt længere, nemlig syv-ti dage.

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip