FAKTA: Det slås SAS og kabinepersonalet om

Det er et led i luftfartsselskabet SAS' forsøg på at vende underskud til overskud, der er baggrund for de seneste dages arbejdsnedlæggelse blandt selskabets kabinepersonale.

Se her, hvad striden mellem ledelsen og medarbejderne handler om:

* SAS har de senere år måttet endevende forretningen for at finde områder hvor der kunne spares penge. Faktisk har selskabet i alt fremlagt syv spareplaner siden 2005.

* I forbindelse med årsregnskabet for 2013/14 fremlagde SAS' topchef, Rickard Gustafson, i december en spareplan, der skal lette selskabet for udgifter for 1,6 milliarder kroner frem mod 2017.

* Samtidig præsenterede SAS et underskud for regnskabsåret på 545 millioner kroner.

* Som en del af spareplanen købte SAS flyselskabet Cimber for 20 millioner kroner, og planen er, at det nye datterselskab skal stå for en del af SAS' regionale flyvninger fra 1. marts.

* Det kan SAS spare penge på, fordi de ansatte i Cimber har en overenskomst, der er billigere og enklere for selskabet end personalet i moderselskabet.

* SAS vil blandt andet overflytte omkring 147 af fagforeningen CAU's medlemmer til det nye selskab fra 1. marts. De får altså ny arbejdsgiver og formentlig ændrede vilkår på sigt.

* I første omgang har SAS dog tilbudt kabinepersonalet, at de kan fortsætte med uændrede vilkår i to år.

* SAS og CAU har siden første forhandlingsmøde 22. januar forsøgt at blive enige om de vilkår, der skal gælde for de 147 kabinefolk, men forhandlingerne brød sammen, og fredag nedlagde de arbejdet.

* Søndag pålagde Arbejdsretten de strejkende at gå i arbejde. Det fik ingen effekt. SAS satte så en deadline til klokken 12 mandag, hvor de strejkende skule meddele, om de ville gå i arbejde, ellers var de fyret.

* Mandag meddelte kabinepersonalet, at de genoptog arbejdet. SAS og CAU indleder igen forhandlinger, men holder nu kortene tæt til kroppen om, hvad der skal forhandles om.

* Som følge af den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse har SAS mandag aflyst 50 flyafgange.

* Efter strejkens ophør vil SAS-flytrafikken være påvirket helt frem til onsdag.

Kilder: SAS og CAU

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip