FAKTA: Det ved vi om asyl-stramninger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) erklærede i sin åbningstale i Folketinget, at regeringen vil stramme asylreglerne. Målet er at bremse antallet af asylansøgere, der ventes at nå 20.000 i år - især som følge af krigen i Syrien. Læs her om forslaget og konsekvenserne:

* En asylansøger er en udlænding, som har forladt sit hjemland og søger om ret til at opholde sig som flygtning i et andet land og blive beskyttet af dette land, men som endnu ikke er blevet anerkendt som flygtning.

* Der er to måder at blive anerkendt som flygtning og få opholdstilladelse på ifølge udlændingeloven. Personer som er individuelt forfulgt og personer, hvis hjemlands generelle forhold gør, at de ikke kan rejse tilbage.

* Den 31. august var der modtaget 7890 asylansøgere i år og udstedt 3426 asyl-opholdstilladelser. 2100 af opholdstilladelserne var til individuelt forfulgte, og 1186 var på grund af generelle forhold i hjemlandet.

* Regeringen foreslår at indføre en særlig status for de asylansøgere, der i dag får asyl alene på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet.

* Den gruppe af flygtninge vil fremover kun blive tildelt en tidsbegrænset opholdstilladelse, som vil gælde et år til at starte med. Hvis opholdstilladelsen bliver forlænget, vil situationen skulle vurderes igen efter to år. I dag sker det efter fem år.

* Samtidig skal der ifølge regeringen ikke være mulighed for familiesammenføring det første år, hvis man har fået asyl på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet.

* Ud af det samlede antal på 7890 asylansøgere i år kommer de 3317 fra Syrien, hvor de flygter fra borgerkrigen. Hele sidste år søgte 7557 personer asyl i Danmark.

* To ud af tre syrere, som fik asyl sidste år, fik det på grund af individuel forfølgelse. Den fordeling ser også ud til at gøre sig gældende i år.

* De Radikales leder Morten Østergaard siger, at "en meget stor del af de syrere, som kommer, er unge mænd på flugt fra værnepligt. De vil altså have et helt normalt asylmotiv som værende individuelt forfulgte. For dem bliver intet ændret".

* En tredjedel af de syrere, som får asyl, sker på baggrund af de generelle forhold i landet. De vil ikke få adgang til familiesammenføring det første år, hvis regeringens forslag bliver vedtaget.

* Ifølge Morten Østergaard kommer mange i denne kategori med deres familier i dag, og vil derfor ikke blive ramt af stramningerne, ud over at de skal have opholdstilladelsen vurderet oftere.

Kilde: Justitsministeriet, Udlændingestyrelsen og Jyllands-Posten

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip