FAKTA: Det ved vi om CIA-rapport

admin

|

09/12/2014

Dagens topnyheder

Tirsdag ventes det, at en opsigtvækkende rapport om den amerikanske efterretningstjeneste CIA's barske forhørsmetoder bliver offentliggjort. Senatets efterretningsudvalg står bag rapporten, der består af omkring 6200 sider.

Det ventes, at der bliver offentliggjort et resumé på små 500 sider. I resuméet vil der være 20 konklusioner om forhørsmetoderne.

* Rapporten afdækker forhørsmetoderne af omkring 100 terrormistænkte fra 2001 til 2009. Rapporten er skrevet af Demokraternes medlemmer i Senatets efterretningsudvalg fra 2009 til 2013. Republikanernes medlemmer valgte ikke at deltage.

* Rapporten er baseret på mere end seks millioner interne CIA-dokumenter og har kostet mere end 40 millioner dollar.

* Forhørsmetoderne var eksempelvis seksuelle trusler, trusler med boremaskiner, ingen søvn under flere dages forhør og simuleret drukning.

* CIA skal have misinformeret Det Hvide Hus vedrørende torturprogrammets detaljer og succes. Ifølge kilder er en af konklusionerne i rapporten, at de barske metoder ikke har resulteret i én eneste efterretning, der ikke kunne have været opnået uden brug af trusler og hårdhændede afhøringer.

* Tidligere præsident George W. Bush autoriserede efter terrorangrebet på USA 11. september 2001, at efterretningstjenesten CIA og andre grene af forsvaret kan bruge tortur over for fanger, som formodes at sidde inde med oplysninger, der er vigtige for USA's sikkerhed.

* Nuværende præsident Barack Obama forbød som nyindsat præsident i 2009 de fleste af forhørsmetoderne. Han henviste til, at tortur skader USA's omdømme.

Kilder: AFP, Reuters, New York Times

/ritzau/