Fakta: Det ved vi om våbenhvilen i Gaza

Israel og palæstinenserne indgik tirsdag en tidsubegrænset våbenhvile efter en 50 dage lang og blodig konflikt i området.

Her er, hvad vi foreløbig ved om våbenhvilen, der trådte i kraft klokken 18 tirsdag, og som onsdag morgen ser ud til at holde:

* Det er Egypten, som har ageret mægler i aftalen.

* Ifølge Egypten betyder aftalen, at Israel løfter en del af blokaden mod Gaza for at tillade, at nødhjælp og byggematerialer kan komme ind i området.

* Til det formål bliver dele af grænsen mellem Israel og Gaza åbnet samt hele grænsen mellem Egypten og Gaza.

* Det forventes, at det bliver den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas' selvstyremyndigheder, der i samarbejde med Israel skal kontrollere grænseovergangene og ikke Hamas. Derved håber Israel og Egypten, at våben og ammunition ikke kommer til at vælte ind i Gaza.

* Israel forventes desuden at reducere en sikkerhedszone fra 300 meter til 100 meter inden for Gazas grænser. Det giver palæstinensere større landbrugsområder tæt på grænserne.

* Aftalen er også godt nyt for fiskerne i Gaza. De får nu mulighed for at sejle seks sømil ud fra kysten imod tre sømil forud for våbenhvilen. Palæstinenserne ønsker grænsen sat op til 12 sømil, hvilket er en mulighed, hvis våbenhvilen holder.

* Det er også aftalt, at Israel og palæstinenserne mødes til "fortsættelse af de indirekte forhandlinger om andre spørgsmål, inden for en måned efter våbenhvilen træder i kraft".

* Her forventes det, at Hamas og Mahmoud Abbas vil forlange palæstinensiske fanger løsladt, mens Israel vil forlange at få udleveret ligene af to dræbte israelske soldater og deres ejendele. Palæstinenserne vil desuden kræve tilladelse til at bygge en havn, der kan forsyne området, og få genåbnet lufthavnen i Gaza.

* Først offentliggjorde Mahmoud Abbas våbenhvilen i en direkte tale. Bagefter bekræftede anonyme israelske kilder oplysningerne over for AFP og Reuters.

* Siden Israel indledte sin offensiv 8. juli, har 2143 palæstinensere og 69 israelere mistet livet som følge af kampene.

Kilder: AFP, Reuters, dpa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip