FAKTA: Disse kampfly er i spil til at afløse danske F-16

Beslutningen om, hvilket kampfly Danmark skal købe til at erstatte de gamle F-16-fly, er efter planen blot få måneder væk.

Men indkøbet, der i forvejen bliver en af de største offentlige investeringer i nyere tid, kan ende med at blive flere milliarder kroner dyrere end forventet. I hvert fald hvis forsvaret lægger ordren i USA.

I juli afleverede tre flyproducenter et bindende tilbud for at være leverandør af Danmarks afløser for F-16-jagere. Valget ventes at blive taget i midten af 2015.

Læs her om de tre kandidater:

* F-35A Lightning (Joint Strike Fighter)

Producent: Lockheed Martin, USA

- Blev lanceret som et fælles Nato-projekt, som blandt andre Danmark har bidraget økonomisk til udviklingen af, samtidig med at danske virksomheder også leverer dele til flyet.

- Prisen er dog en usikkerhedsfaktor og er steget i hele projektets levetid. Otte af de ni partnere i samarbejdet har valgt at købe flyet, kun Danmark mangler.

* Eurofighter Typhoon

Producent: Cassidian (Tyskland)

- Et fælleseuropæisk projekt, som både benyttes af Tyskland, Italien, England og Spanien.

* F/A-18F Super Hornet

Producent: Boeing, USA

- E t fly, der har været på vingerne siden 1995 og blandt andet benyttes af det amerikanske søværn, US Navy, og det australske flyvevåben.

- Har den ulempe, at det har mange år på bagen og kan være på vej ud af produktion.

Buddene på Danmarks kommende kampfly vurderes ud fra fire kriterier, som er:

* Strategisk: Flyenes evne til at indgå i de sammenhænge og internationale samarbejder som Danmark er en del af.

* Militært: Hvilke typer af missioner og opgaver som flyet er i stand til at udføre og mulighederne for løbende at opdatere det med ny teknologi.

* Økonomisk: Prisen for selve flyet - inklusive udgifter til drift og vedligeholdelse.

* Industrielt: I hvor høj grad producenten vil forpligte sig til at bruge danske leverandører eller købe ydelser hos danske producenter - også af hensyn til danske sikkerhedsinteresser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip