FAKTA: Et halvt århundredes ufred mellem USA og Cuba

Skrevet af admin

12/04/2015

Mest læste i dag

USA og Cuba har i årtier været fjender. Landenes præsidenter varsler nu nye tider med stærkere bånd mellem de to lande efter årtiers koldkrigslignende forhold, der startede for mere end 50 år siden.

* I 1959 gennemfører Fidel Castro og hans partisaner en revolution og styrter den bundkorrupte diktator Fulgencio Batista.

* I første omgang anerkender præsident Dwight D. Eisenhower det nye styre, og hans vicepræsident, Richard Nixon, mødes med Castro kort efter revolutionen.

* Nationaliseringer og beslaglæggelse af amerikansk ejendom på Cuba forværrer forholdet mellem de to lande, og i 1960 starter USA et sanktionsregime, som i flere årtier rammer den cubanske økonomi hårdt.

* I 1961 forsøger CIA med hjælp fra eksilcubanere og lokale modstandere at iværksætte et modkup, der kendes som invasionen i Svinebugten. Det bliver en total fiasko.

* Den cubanske partisanbevægelse var i sit udgangspunkt næppe kommunistisk, men Cuba bevæger sig i den retning, da Castro søger hjælp i Sovjetunionen.

* USA opdager i oktober 1962, at Sovjetunionen har placeret atomvåben i Cuba, og det er kun held og dygtigt diplomati i de afgørende timer, der forhindrer en altødelæggende atomkrig mellem supermagterne, som med stor sandsynlighed ville have udslettet Danmark.

* Sanktionerne skærpes yderligere under præsident George W. Bush.

* Under den sydafrikanske leder Nelson Mandelas begravelse i Johannesburg i 2013 giver præsident Barack Obama og Cubas leder, Raul Castro, hinanden hånden.

* Blandt andet europæiske lande viser interesse i større samhandel og investeringer i Cuba, og kort før jul 2014 meddeler præsident Barack Obama, at forbud mod at investere, handle og samarbejde med og besøge Cuba mindre end 200 kilometer fra USA's kyst bør være et overstået kapitel.

* 10. april hilser Obama Cuba velkommen til et Amerika-topmøde og trykker hånd med præsident Raul Castro.

/ritzau/