FAKTA: Europarådet holder øje med menneskerettigheder

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han ikke kan ignorere "folkets krav om dødsstraf", og at han vil diskutere sagen med oppositionen.

Bliver dødsstraf indført, kommer Tyrkiet på kant med Europarådet, som har til opgave at overvåge demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i sine medlemslande.

* Europarådet har hovedsæde i Strasbourg.

* 47 lande er medlemmer af Europarådet, heriblandt Tyrkiet. Danmark har været med i Europarådet siden oprettelsen i 1949.

* I 1950 vedtog de daværende medlemslande Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der skal sikre alle borgere i medlemslandene mod, at deres menneskerettigheder bliver krænket.

* Alle borgere i Europarådets medlemslande kan klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der også har hovedsæde i Strasbourg og hører under Europarådet.

* Menneskerettighedsdomstolen behandler sager, som vedrører overtrædelser af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Én dansk dommer arbejder ved Menneskerettighedsdomstolen.

* Europarådet har en ministerkomité, hvor den danske udenrigsminister er medlem, men i det daglige deltager den danske ambassadør i ministerkomitéens ugentlige møder.

* Europarådet har også en parlamentarisk forsamling, hvor ti danske folketingsmedlemmer udgør den danske delegation - fem som medlemmer og fem som suppleanter.

* Den tidligere norske statsminister Thorbjørn Jagland har været generalsekretær for Europarådet siden 2009.

* Danmark overtager formandskabet for Europarådet fra november 2017 og et halvt år frem.

* Danmark havde senest formandskabet for 20 år siden, da Rusland efter afslutningen på den kolde krig og Murens fald blev optaget i Europarådet.

Kilder: Europarådet og Udenrigsministeriet

/ritzau/

 

Dagens Gossip