FAKTA: Få mere at vide om Sam Mansour-sagen

Sam Mansours forsvarsadvokat, Thorkild Høyer, har meldt Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, og tre DF-politikere, Pia Kjærsgaard, Martin Henriksen og Peter Skaarup, til politiet for kommentarer til dommen over Sam Mansour, der torsdag fik fire års fængsel for at propagandere for terror.

Senere søndag meldte han også Karsten Lauritzen (V) og Trine Bramsen (S) til politiet.

* Retsplejelovens paragraf 1017, stk. 2, siger, at det, så længe endelig dom i en straffesag ikke er afsagt, er forbudt at fremsætte udtalelser, "der er egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommerne, domsmændene eller nævningerne med hensyn til sagens afgørelse".

* Et nævningeting ved Retten på Frederiksberg idømte torsdag aften den 54-årige Sam Mansour fire års fængsel for at have propaganderet for terror, men han fik lov til at beholde sit danske statsborgerskab.

* Anklageren havde nedlagt påstand om, at Mansour skulle miste sit statsborgerskab. Et flertal på syv af nævningerne i Retten på Frederiksberg stemte for, at han kan forblive dansk, mens fem var parat til at frakende ham statsborgerskabet.

* Allerede torsdag morgen klokken 09.45 skrev Pia Kjærsgaard (DF) på sin åbne facebookside: "Hvis vi ikke skal være fuldstændigt til grin, så må han (Sam Mansour, red.) ud!". Denne udtalelse blev fulgt op med flere andre i løbet af torsdagen og fredagen.

* Torsdag eftermiddag klokken 15.31 skrev Inger Støjberg (V) på sin åbne facebookside: "Jeg håber inderligt, at Sam Mansour (boghandleren fra Brønshøj) får frataget sit danske statsborgerskab og bliver udvist".

* Også Martin Henriksen (DF) og Peter Skaarup (DF) er anmeldt for udtalelser om dommen til blandt andet Ekstra Bladet og DR.

* Sam Mansour med tilnavnet boghandleren fra Brønshøj er dansk-marokkaner og har boet i Danmark i 32 år.

Kilder: Retsplejeloven og Thorkild Høyers anmeldelse til Københavns Politi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip