FAKTA: Få styr på sponsorsagerne fra Viborg

Sagerne om Viborg Kommunes sponsorater i den lokale fodboldklub Viborg FF har fået stor opmærksomhed, efter at den nu tidligere borgmester Søren Pape Poulsen er blevet udpeget som leder af Det Konservative Folkeparti.

Her kan du få styr på sagernes indhold:

* I maj udtalte Statsforvaltningen, at kommunen havde brudt loven, da den i 2011 pålagde det kommunale forsyningsselskab Energi Viborg at købe et navnesponsorat for Viborg Stadion til en pris på en million kroner om året.

* Året forinden havde byrådet efter oplæg fra Viborg FF valgt at give klubben ret til at sælge stadionnavnet mod en betaling på 50.000 kroner om året.

* I sin afgørelse vurderer Statsforvaltningen, at aftalen mellem kommunen og Viborg FF fra 2010 "ikke er udtryk for markedsprisen og dermed er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne".

* Desuden mener Statsforvaltningen, at byrådets beslutning om at give Søren Pape Poulsen bemyndigelse til at træffe beslutning om sponsoratet "ikke har været lovlig".

* Trods udtalelsen valgte Energi Viborg og Viborg FF i august at forlænge aftalen om navnesponsoratet. Energi Viborg betaler 1,2 millioner kroner om året i perioden 2015-2017.

* Mandag udtaler Statsforvaltningen kritik af to sponsoraftaler, som blev indgået i årene op til navnesponsoratet.

* Den første aftale til en værdi på 250.000 kroner om året blev indgået i 2008, før Søren Pape Poulsen blev borgmester. Aftalen fortsatte, efter at Pape overtog kæden i 2010 og helt frem til sommeren 2013.

* I 2010 blev aftalen suppleret med et nyt sponsoratet på yderligere 500.000 kroner, som løb frem til sommeren 2011.

* Statsforvaltningen kritiserer, at kommunen ikke i tilstrækkelig grad efterprøvede, om aftalerne var indgået til markedspris, men blot sammenlignede med priserne på klubbens andre sponsorater.

* Tilsynsmyndigheden kan imidlertid ikke vurdere, om sponsoraterne er ulovlige.

Kilde: Statsforvaltningen

/ritzau/

 

Dagens Gossip