FAKTA: Færgebranden på Scandinavian Star i 1990

25 år efter branden om bord på færgen Scandinavian Star 7. april 1990 opsættes et mindemonument på havnen i Frederikshavn til ære for de 159 ofre.

Monumentet, en granitsten med en plade, er blevet opsat i et samarbejde mellem Scandinavian Stars Danske Støtteforening og Frederikshavn Kommune.

Få her et overblik over brandkatastrofen:

* Scandinavian Star brød 7. april 1990 i brand om natten på vej fra Oslo til Frederikshavn, da den befandt sig i Skagerrak.

* 482 personer - heriblandt 99 besætningsmedlemmer - var om bord på færgen. 158 af dem mistede livet ved branden, mens yderligere én døde senere af sine kvæstelser.

* Efterfølgende viste det sig, at branden var opstået flere forskellige steder, og at brandene sandsynligvis var påsat.

* Norsk Politi gav en dansk lastbilchauffør, der selv omkom i branden, skylden. Men siden har en række svenske brandeksperter sået tvivl om den påstand, fordi det anses for usandsynligt, at danskeren kunne have startet de i alt seks brande på skibet.

* Sikkerheden om bord blev siden kritiseret, da det kom frem, at personalet hverken havde holdt brandøvelser eller var blevet instrueret i sikkerhedsudstyret på Scandinavian Star.

* Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. De fik den daværende strengeste straf på seks måneders hæfte - en mild type fængselsstraf.

* Pårørende til ofre har kritiseret efterforskningen og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel. Det samme mener den norske ekspertgruppe "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star", der fremlagde resultatet af sine undersøgelser 6. april 2013.

* Resultaterne og materialet fra ekspertgruppens rapport er efterfølgende blevet delt med politiet i Oslo.

* I januar i år besluttede Norges storting at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne ved færgebranden.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip