FAKTA: Fire kommissærkandidater har fået gult kort

Den kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker er havnet i præcis de problemer, som han på forhånd var blevet spået og advaret om, da han præsenterede sit kommissærhold.

Inden Margrete Vestagers høring som konkurrencekommissær har 16 af de øvrige kandidater tilsyneladende opnået grønt lys.

Men fire kandidater har fået et gult kort, og det er fire personer, som parlamentarikere og iagttagere havde udtrykt skepsis over inden processen:

Jonathan Hill fra Storbritannien (finansiel stabilitet):

* Britens svar var for svage og savnede substans, lød det blandt andet i evalueringen.

* Han formåede ikke at overbevise alle politiske grupper om, at han vil arbejde i EU's og ikke Storbritanniens interesser.

* Udvalget har besluttet at høre ham mundtligt igen i næste uge.

Miguel Arias Cañete fra Spanien (klima og energi):

* Flere grupper var stærkt utilfredse med den spanske kandidat på grund af hans lidt for tætte forbindelse til olieindustrien og hans nedsættende bemærkninger om kvinder.

* Men værst for spanieren blev det, at han dagen før sin høring var inde at rette i sin erklæring om personlige interesser. Industriudvalget og miljøudvalget, som havde ansvar for høringen, har bedt retsudvalget vurdere sagen, inden de tager stilling til Canete.

Pierre Moscovici fra Frankrig (økonomi og skat)

* Franskmanden blev begravet i forskellige varianter af spørgsmålet om, hvordan han med en fortid som fransk finansminister og dermed medansvarlig for Frankrigs dårlige økonomi mente sig egnet til en post som EU-kommissær for samme område.

* Økonomiudvalget har udskudt evalueringen af Moscovici og dermed ikke formelt taget stilling til hans godkendelse.

Tibor Navracsics fra Ungarn (kultur, uddannelse, unge og medborgerskab)

* Ungareren var i modvind blandt andet for sin rolle som justitsminister i hjemlandet, der under premierminister Viktor Orbán de seneste år har været under voldsom kritik fra andre i EU for at have problemer med sit demokrati.

* Kulturudvalget kunne ikke blive enige om at godkende Navracsics på basis af høringen, og det har bedt om at få en runde skriftlige spørgsmål til kandidaten.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip