FAKTA: Flyene som skal slukke brændende skov i Sverige

Gule og røde vandbombefly fra Frankrig og Italien er landet i Västerås lufthavn i Sverige tæt på en hærgende skovbrand, som har bredt sig over et område på mere end 150 kvadratkilometer.

Her er flyene, og sådan skal de tæmme de uregerlige flammer:

* Det drejer sig om fire fly af mærket "Bombardier 415" malet med røde og gule farver, og som har karakteristisk højt placerede vinger. Frankrig og Italien har sendt to hver.

* Flyene skal hente vand til brandslukningen fra søerne Mälaren og Åmänningen i Sverige, som ligger tæt på den brændende skov.

* De henter vand ved at flyve så tæt på vandoverfladen, at undersiden af flyet rammer vandet. Så åbner piloten en lem under flyet, og op til 6,1 ton vand bliver skovlet ind i flyets tanke.

* Det tager 12 sekunder at fylde tankene over en strækning på 410 meter og med 130 kilometer i timen.

* Inde i flyet blandes vandet med et skumkoncentrat, som kan absorbere varme og er med til at slukke branden mere effektivt.

* Flyet vil flyve ind over den brændende skov og kaste vand- og skumblandingen ned over branden for derefter at flyve tilbage til søerne og hente en ny ladning vand.

* Ifølge Aftonbladet vil flyene blive i Sverige i nogle uger, indtil der er helt styr på ilden.

* Ud over de fire fly, som i USA kaldes "superscoopers", er der også et femte fly med fra Frankrig, som skal lede de andre fly og rekognoscere området.

* De fire superscooper-fly er designet og produceret til at bekæmpe brande. Tidligere hed de Canadair CL-415.

Kilde: aftonbladet.se, bombardier.com

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip