FAKTA: Forholdet mellem Nato og Ukraine

Her er vigtige udviklinger i partnerskabet mellem Nato og Ukraine:

* 1992: Samarbejde mod varig fred: Fire måneder efter Ukraines uafhængighedserklæring inviterer Nato en ukrainsk repræsentant til særmøde i Det Nordatlantiske Samarbejdsråd, der er skabt for at etablere samarbejde med tidligere Warszawapagtlande.

* 1994: Partnerskab for fred: Et Nato-topmøde i Bruxelles søsætter et nyt program, der med særligt sigte på Rusland og Ukraine gennem dialog og praktisk samarbejde vil skabe et helt nyt forhold mellem Nato og de medvirkende lande. Ukraine sender kort efter soldater til den Nato-ledede fredsbevarende styrke i Bosnien.

* 1997: Nato og Ukraine indgår formelt partnerskab og erklærer, at det skal udbygges for at fremme stabilitet og fælles demokratiske værdier i Central- og Østeuropa.

* 2002: Præsident Leonid Kutjma udtrykker ukrainsk ønske om Nato-medlemskab, og alliancen opfordrer til at sætte reformer i gang for at indfri dette ønske.

* 2005: Ukraine og Nato intensiverer samarbejdet, og landet bidrager til Afghanistan-kampmissionen Isaf.

* 2008: På et topmøde i Bukarest bliver man enige om en erklæring, der siger, at Ukraine og Georgien på et tidspunkt skal blive medlemmer af Nato.

* 2010: Den nyvalgte ukrainske præsident Viktor Janukovitj meddeler, at man vil være en "ikke-alliance nation", men fortsætte et praktisk samarbejde på samme niveau. Ukraine bidrager blandt andet til Natos piratjagtmission.

* 2014: Nato sender en hjælpepakke til Ukraine på 15 millioner euro. Pakken er støtte til cyberforsvar, logistik, militærrådgivning og kommunikation. Ukraines regering udtrykker ønske om medlemskab, og Nato gentager, at det er op til det ukrainske folk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip