FAKTA: Forstå balladen om Friis Bach, Løkke og GGGI

* GGGI står for The Global Green Growth Institute, og organisationen har base i Sydkorea. Organisationen arbejder for at kombinere økonomisk vækst med miljømæssig bæredygtighed.

* Danmark har støttet GGGI med i alt 90 millioner kroner siden 2011.

* Den nu forhenværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har tidligere sagt, at støtten blev etableret på et spinkelt grundlag. Hans Venstre-forgænger på posten Søren Pind blev ifølge Ekstra Bladet advaret af sine embedsmænd om organisationen.

* Venstres formand Lars Løkke Rasmussen har været formand for GGGI siden juni 2012.

* I en rapport fra november 2012 anklager den koreanske rigsrevision GGGI for at misbruge offentlige midler.

* GGGI kommer i offentlighedens søgelys i starten af oktober 2013, hvor Ekstra Bladet afslører, at formand Lars Løkke Rasmussen har været på 15 rejser, der tilsammen løber op i over en million kroner. Pengene er gået til flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner.

* 13. oktober 2013: Lars Løkke Rasmussen beklager i et åbent brev til Venstres medlemmer, at han ikke tidligere har ændret GGGI's rejseregler, som giver mulighed for den luksuriøse befordring.

* 17. oktober: Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) beder et revisionsfirma om at gennemgå organisationens regler og procedurer. Et nyt dansk bidrag til GGGI er betinget af, at organisationens arbejde er i orden.

* 20. oktober: Lars Løkke Rasmussen bruger på et pressemøde tre timer og 43 minutter på at besvare pressens spørgsmål om hans rejser. Han fremlægger også alle sine rejsebilag.

* 23. oktober: Christian Friis Bach er i samråd om sagen. Her afviser han at have været med til at godkende de kontroversielle rejseregler i sin egenskab af GGGI-bestyrelsesmedlem.

* 21. november 2013: Christian Friis Bach trækker sig som udviklingsminister, da han dagen er forinden er blevet gjort opmærksom på, at han har misinformeret Folketinget.

* Ministeren har på et møde i GGGI i maj 2012 stiltiende accepteret de rejseregler, som Løkke har benyttet sig af, og som ministeren har nægtet kendskab til. De blev ikke drøftet, men optrådte som et underpunkt uden drøftelser på selve mødet.

* Samtidig igangsætter Udenrigsministeriet en undersøgelse af, hvorfor ministeren ikke tidligere har fået disse informationer.

* Den i forvejen iværksatte revisionsrapport om GGGI ventes færdig i begyndelsen af 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip