FAKTA: Forstå balladen om GGGI

* GGGI står for The Global Green Growth Institute. Organisationen har base i Sydkorea og arbejder for at kombinere økonomisk vækst med miljømæssig bæredygtighed.

* Danmark har støttet GGGI med i alt 90 millioner kroner i 2011 og 2012.

* Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har været formand for GGGI siden juni 2012.

* I en rapport fra november 2012 anklager den sydkoreanske rigsrevision GGGI for at misbruge offentlige midler.

* GGGI kommer i offentlighedens søgelys i starten af oktober 2013, hvor Ekstra Bladet afslører, at Løkke har været på 15 rejser, der tilsammen løber op i over en million kroner. Pengene er gået til flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner.

* 13. oktober 2013: Lars Løkke Rasmussen beklager i et åbent brev til Venstres medlemmer, at han ikke tidligere har ændret GGGI's rejseregler, som giver mulighed for den luksuriøse befordring.

* 17. oktober: Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) beder et revisionsfirma om at gennemgå organisationens regler og procedurer. Et nyt dansk bidrag til GGGI er betinget af, at organisationens arbejde er i orden.

* 20. oktober: Lars Løkke Rasmussen bruger på et pressemøde tre timer og 43 minutter på at besvare pressens spørgsmål om sine rejser. Han fremlægger også alle sine rejsebilag.

* 23. oktober: Christian Friis Bach er i samråd om sagen. Her afviser han at have været med til at godkende de kontroversielle rejseregler i sin egenskab af GGGI-bestyrelsesmedlem.

* 21. november 2013: Christian Friis Bach trækker sig som udviklingsminister, da han dagen er forinden er blevet gjort opmærksom på, at han har misinformeret Folketinget.

* Ministeren har på et møde i GGGI i maj 2012 stiltiende accepteret de rejseregler, som Løkke har benyttet sig af, og som ministeren har nægtet kendskab til. De blev ikke drøftet, men optrådte som et underpunkt uden drøftelser på selve mødet.

* Samtidig igangsætter Udenrigsministeriet en undersøgelse af, hvorfor ministeren ikke tidligere har fået disse informationer.

* Den i forvejen iværksatte revisionsrapport om GGGI ventes færdig i begyndelsen af 2014.

* 21. november 2013: Rasmus Helveg Petersen (R) bliver ny udviklingsminister.

* 28. november 2013: Helveg Petersen trækker sig fra bestyrelsen i GGGI. I stedet skal en embedsmand repræsentere Danmark.

* 25. juli 2014: Et tjenstlige forhør af tre embedsmænd afsluttes. Undersøgelsen er på begyndt i december 2013, og den konkluderer, at alle tre tjenestemænd har begået tjenesteforseelser i forbindelse med sagen. En har skiftet arbejde som følge af sagen. De to andre har fået en advarsel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip