FAKTA: Forstå uroen i Thailand

Uroen i Thailand har i denne omgang stået på siden oktober, hvor protesterne er bølget frem og tilbage for og imod regeringen og landets premierminister, Yingluck Shinawatra.

* Yingluck Shinawatra har været premierminister siden 2011.

Hun er søster til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001, indtil han blev afsat ved et militærkup i 2006. Han er idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

* Tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban leder demonstranterne. Han mener, at regeringen er korrupt, og at Thaksin, som bor i eksil, fortsat styrer landet gennem søsteren.

* Demonstrationerne begyndte, efter at regeringen i oktober foreslog amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013.

Forslaget, der ville have givet Thaksin mulighed for at vende tilbage til Thailand uden at skulle afsone sin dom, blev siden opgivet af regeringspartiet.

* Efter voksende pres fra befolkningen opløste premierminister Yingluck Shinawatra den 9. december landets parlament og udskrev valg, som vil finde sted den 2. februar.

* Det har dog ikke formildet oppositionen, som frygter, at valget kun vil være til fordel for Yingluck Shinawatra og hendes bror. Derfor kræver de valget aflyst.

* Senest har oppositionspartiet Demokraterne meddelt, at det boykotter valget og ikke vil stille med kandidater.

* Søskendeparret Shinawatra har bred støtte hos landets fattige - navnligt i landområderne. Deres støtter er kendt som rødskjorterne.

Oppositionen er kendt som gulskjorterne og har opbakning i middelklassen, eliten samt i kredsen omkring kongehuset.

* Voldelige sammenstød i forbindelse med demonstrationerne havde i starten af december kostet mindst fire mennesker livet og såret omkring 60 andre.

* I 2010 blev mindst 90 mennesker dræbt og flere end 2000 såret fra marts til maj, da militæret greb ind for at standse store demonstrationer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip