FAKTA: Forstå uroen i Thailand

Uroen i Thailand har stået på siden oktober sidste år, hvor protesterne er bølget frem og tilbage for og imod regeringen og landets nu afsatte premierminister, Yingluck Shinawatra.

* Yingluck Shinawatra har været premierminister siden 2011. Hun blev afsat sammen med ni andre ministre på grund af magtmisbrug den 7. maj 2014.

Hun er søster til den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som var premierminister fra 2001, indtil han blev afsat ved et militærkup i 2006. Han er idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

* Tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban leder oppositionen, der har demonstreret mod det thailandske styre. Han mener, at Thaksin, som bor i eksil, styrede landet gennem søsteren.

* Demonstrationerne begyndte, efter at regeringen i oktober foreslog amnesti for personer dømt for politisk-relaterede lovovertrædelser i perioden 2006-2013.

Forslaget, der ville have givet Thaksin mulighed for at vende tilbage til Thailand uden at skulle afsone sin dom, blev siden opgivet af regeringspartiet.

* Søskendeparret Shinawatra har bred støtte hos landets fattige - navnlig i landområderne. De afsætter penge til at hjælpe de fattige på landet, som så stemmer deres parti til magten i Bangkok. Deres støtter er kendt som rødskjorterne.

* Oppositionen er kendt som gulskjorterne og har opbakning i middelklassen, eliten samt i kredsen omkring kongehuset.

* 20. maj 2014 indfører militæret undtagelsestilstand. Hæren understreger, at der ikke er tale om et kup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip