FAKTA: Her er de seneste lodtrækninger i Folketinget

Når Folketinget åbner tirsdag, vil der for første gang siden 1998 skulle holdes lodtrækning om en af de prestigefyldte poster i Folketingets Præsidium.

Lodtrækningen skal afgøre, om SF's Steen Gade skal beholde sin post som fjerde næstformand i præsidiet eller overlade den til Enhedslistens Per Clausen.

Baggrunden for lodtrækningen er, at SF har mistet så mange folketingsmedlemmer, at SF og EL nu er lige store og derfor begge kan gøre krav på pladsen.

Sådan gik det, da Folketinget sidst var ude i lodtrækning:

* Den formentlig mest kendte lodtrækning i folketingssalen foregik efter folketingsvalget 11. marts 1998. Lodtrækningen var særlig spændende, fordi den handlede om den eftertragtede post som formand for Folketinget. Den stod mellem Socialdemokraternes Birte Weiss og Venstres Ivar Hansen.

- Poul Nyrup Rasmussen undlod efter valgsejren i 1998 at give tidligere indenrigsminister Birte Weiss en ny ministerpost, fordi han på papiret havde flertal for hende som formand for Folketinget. I kølvandet på den færøske banksag nægtede den færøske socialdemokrat Joannes Eidesgaard imidlertid at støtte Birte Weiss.

- Dermed var der stemmelighed mellem Ivar Hansen og Birte Weiss, så formandsposten skulle fordeles ved lodtrækning. Den faldt ud til Ivar Hansens fordel, mens Birte Weiss måtte nøjes med posten som første næstformand. Året efter blev hun dog udnævnt til forskningsminister i Poul Nyrup Rasmussens sidste regering.

* Den seneste lodtrækning i folketingssalen foregik den 6. oktober 1998, hvor Dansk Folkepartis medstifter Poul Nødgaard vandt lodtrækningen mod SF's Margrete Auken om tredje næstformandsposten i Folketingets Præsidium.

/ritzau/

 

Dagens Gossip