FAKTA: Her er hovedpunkter i Venstre ungeudspil

Venstre præsenterede mandag partiets ungeudspil "Alle unge godt fra start", der både fokusere på unges vilkår i og uden for uddannelsessystemet.

Her er nogle af hovedpunkterne:

* Venstre vil i alt bruge én milliard kroner i årene 2016-2020 på ungeudspillet. Pengene skal ifølge udspillet "dels finansieres via satspuljen, dels via Venstres samlede økonomiske råderum i de kommende år, som blandt andet kommer ved at prioritere de offentlige udgifter til blandt andet udlændingepolitik og udviklingsbistand".

* Det vil Venstre blandt andet med folkeskolen:

- Inklusionen af børn med specielle behov skal begrænses. Venstre foreslår i første omgang et serviceeftersyn af inklusionen i folkeskolen. Partiet vil dog ikke sætte tal på, hvor mange elever der bør flyttes til special- og friskoler. Eller hvad man forventer, det vil koste.

* Mobning skal stoppes ved "rimelige sanktioner". Det kan i yderste konsekvens være, at forældrene kan blive trukket i børnechecken, hvis de ikke kan får deres barn til at stoppe mobningen.

- Turboforløb skal hjælpe fagligt udfordrede elever, som i 8. klasse vurderes til at være "ikke-uddannelsesparate". På turboforløbene skal eleverne styrke deres faglige evner i folkeskolens kernefag, så de kan indhente noget af det, de ikke har lært i skolen.

* Det vil Venstre blandt andet med ungdomsuddannelserne:

- Venstre vil afsætte i alt 100 millioner kroner til flere praktikpladser, så flere unge kan gennemføre en erhvervsuddannelse i en virksomhed.

- Højere adgangskrav på gymnasierne. Venstre vil skabe et fagligt stærkere gymnasium ved blandt andet at indføre et adgangskrav på 4 i dansk og matematik og rydde kraftigt op i studieretningerne på gymnasierne.

* Det vil Venstre for udsatte unge:

- Der skal oprettes en ny ungdomsdomstol, der skal tage sig af kriminalitet begået af 12-17-årige. Desuden vil Venstre oprette en ny ungdomskriminalforsorg, som skal sikre, at ingen mindreårige sættes i fængsel.

- Danmark skal blive bedre til at bryde den negative sociale arv. Det skal ifølge Venstre ske ved at prioritere at anvende metoder, som virker, og som kan måles.

Kilder: "Alle unge godt fra start"

/ritzau/

 

Dagens Gossip