FAKTA: Her er Sarkozys mistænkelige sager

Skrevet af admin

|

02/07/2014

Dagens topnyheder

Franske anklagere har valgt at sigte Nicolas Sarkozy for korruption og magtmisbrug, men sagen omhandler kun en ud af flere sager, hvor Frankrigs tidligere præsident er eller har været i søgelyset.

* Misbrug af politisk indflydelse:

Sagen, hvor ekspræsidenten nu er sigtet, drejer sig om, at Sarkozy og hans mangeårige advokat skulle have forsøgt at påvirke en anden sag kendt som Bettencourt-sagen. De skulle blandt andet have forsøgt at få en dommer til at fortælle om sit kendskab til sagen mod at hjælpe ham til at få et lukrativt job i Monaco. Dommeren fik dog ikke jobbet.

* Penge fra Gaddafi:

Siden april 2013 har efterforskere undersøgt beskyldninger om, at den tidligere libyske diktator Muammar Gaddafi skulle have bidraget til Sarkozys præsidentkampagne i 2007 med 50 millioner euro. Sarkozy har kaldt beskyldningerne latterlige. Præsidentens telefon blev aflyttet som led i efterforskningen, og aflytningen danner nu grundlag for sagen om korruption.

* Bettencourt-sagen:

Sarkozys konservative UMP-parti beskyldes for at have modtaget ulovlige kampagnemidler fra L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt i 2007. Mange af pengene skulle være afleveret kontant i konvolutter. Sarkozy blev renset for beskyldninger om at have udnyttet den ældre kvinde, der var for svagelig til at forstå, hvad hun gjorde. 10 personer venter på retssager.

* Kampagnemidler i 2012:

En kriminalefterforskning blev sat i gang i sidste måned, efter at det kom frem, at 10 millioner euro, der blev brugt på Sarkozy-kampagnen, på bedragerisk vis var blevet anført som partiudgifter hos UMP. Sarkozy nægter at have kendskab til sagen, der tvang UMP-lederen Jean-Francois Cope af posten.

*Karachi-affæren:

Gennem længere tid er to tidligere Sarkozy-medhjælpere blevet efterforsket i en sag om penge under bordet i forbindelse med en våbenhandel med Pakistan, der stammer fra Sarkozys tid som finansminister. Et skuffeselskab blev angiveligt benyttet til at kanalisere returkommissioner til premierminister Edouard Balladurs fejlslagne præsidentkampagne i 1995.

*Tapie-sagen:

En efterforskning er i gang om en kontroversiel udbetaling på 400 millioner euro fra den franske stat til forretningsmanden Bernard Tapie i 2008. Dommere ser på, om Tapie modtog favorabel behandling, fordi han støttede Sarkozy ved præsidentvalget i 2007.

* Meningsmålinger:

Håndteringen af kontrakter for meningsmålinger bliver efterforsket for nepotisme og for beskyldninger om, at offentlige midler blev benyttet til at udføre research for UMP, mens Sarkozy var præsident mellem 2007 og 2012.

/ritzau/AFP