FAKTA: Hjælp er fokus i Danmarks strategi i Afghanistan

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enig om en kommende "erfaringsopsamling" af indsatsen i Afghanistan.

I slutningen af oktober fremlagde regeringen Danmarks nye strategi i Afghanistan for de næste tre år.

Her er hovedpunkterne i strategien:

* Forligspartierne står bag den nye Afghanistan-strategi for 2015-2017.

* Danmark skal i den nye strategi arbejde for at udvikle forholdet mellem afghanske myndigheder og de internationale myndigheder.

* Derudover er et af målene, at de afghanske myndigheder bliver mindre afhængige af bistand og internationale rådgivere.

* På udviklingsområdet skal Danmark hjælpe den afghanske regering og civilsamfundet med at udvikle en demokratisk og ansvarlig stat. Forholdet mellem stat og befolkning skal med andre ord forbedres.

* Der skal skabes fred i Afghanistan. Afghanistans forhold til øvrige lande i regionen og især Pakistan skal forbedres for at sikre en fredelig udvikling. Med Taliban opererende på begge sider af landegrænserne bliver det en stor udfordring.

* Den danske støtte skal fremme lige adgang til grunduddannelse - også for piger.

* I forbindelse med forhandlinger om at betale en del af asylregningen i Danmark har regeringen og rød blok besluttet, at Afghanistan får udskudt dele af landeprogrammet.

Regeringen forventer dog som lovet at kunne give de penge, som er afsat ifølge forliget om Afghanistanplanen - pengene bliver blot udskudt.

* I 2002 sluttede Danmark sig til den internationale styrke i Afghanistan, Isaf, som kom fra 50 lande, heriblandt de 28 Nato-lande.

Kilde: Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip