FAKTA: Hongkong ramt af værste uroligheder siden 1997

I Hongkong udspiller der sig de mest omfattende uroligheder, som har fundet sted i knap 20 år.

Bliv her klogere på baggrunden for demonstrationerne i Hongkong:

* Den tidligere britiske koloni Hongkong blev i 1997 tilbageført til Kina. Hongkong er delvist selvstyrende og regeres af Kina efter devisen "et land, to systemer".

* Som konsekvens har Hongkong sit eget retssystem. De cirka syv millioner indbyggere har også flere rettigheder end borgerne i Kina. Blandt andet ytringsfrihed.

* I dag udpeges den politiske leder af Hongkong af en valgkomité på 1200 medlemmer. Hovedparten anses for at være tilhængere af styret i Beijing.

* Kinas regering har tidligere lovet et direkte valg i 2017, men meddelte i august, at der kun vil være to-tre kandidater at vælge imellem. Kandidaterne skal godkendes af komitéen i Beijing.

* Demokratiforkæmpere frygter, at styret vil bruge komitéen til at udelukke uønskede kandidater.

* 22. september indleder studerende i Hongkong en ugelang boykot af al undervisning. Samtidig begynder mange at demonstrere i gaderne med krav om frie valg og mere demokrati.

* De indtil da fredelige demonstrationer udvikler sig i weekenden voldeligt. For første gang siden 2005 bruger politiet i Hongkong tåregas.

* Ifølge demonstranterne deltog omkring 80.000 personer i weekendens protester. Myndighederne har ikke bekræftet antallet.

* Omkring 40 personer blev såret under søndagens sammenstød, og cirka dobbelt så mange blev anholdt af politiet.

Kilde: BBC, NTB

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip