FAKTA: Hongkong ramt af værste uroligheder siden 1997

I Hongkong udspiller der sig de mest omfattende uroligheder, som har fundet sted i knap 20 år.

Bliv her klogere på baggrunden for demonstrationerne i Hongkong:

* Den tidligere britiske koloni Hongkong blev i 1997 tilbageført til Kina. Hongkong er delvist selvstyrende og regeres af Kina efter devisen "et land, to systemer".

* Som konsekvens har Hongkong sit eget retssystem. De cirka syv millioner indbyggere har også flere rettigheder end borgerne i Kina. Blandt andet ytringsfrihed.

* I dag udpeges den politiske leder af Hongkong af en valgkomité på 1200 medlemmer. Hovedparten anses for at være tilhængere af styret i Beijing.

* Kinas regering har tidligere lovet et direkte valg i 2017, men meddelte i august, at der kun vil være to-tre kandidater at vælge imellem. Kandidaterne skal godkendes af komitéen i Beijing.

* Demokratiforkæmpere frygter, at styret vil bruge komitéen til at udelukke uønskede kandidater.

* 22. september indleder studerende i Hongkong en ugelang boykot af al undervisning. Samtidig begynder mange at demonstrere i gaderne med krav om frie valg og mere demokrati.

* De indtil da fredelige demonstrationer udvikler sig i weekenden voldeligt. For første gang siden 2005 bruger politiet i Hongkong tåregas.

* Ifølge demonstranterne deltog omkring 80.000 personer i weekendens protester. Myndighederne har ikke bekræftet antallet.

* Omkring 40 personer blev såret under søndagens sammenstød, og cirka dobbelt så mange blev anholdt af politiet.

Kilde: BBC, NTB

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip