FAKTA: Hvor farlig er MRSA for dig?

* MRSA er en stafylokokbakterie, der er resistent overfor en række antibiotika. Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, hvis man har stafylokokker.

* MRSA kan give anledning til en lang række infektioner lige fra overfladiske sår og bylder til alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen. Da MRSA er resistent overfor almindelig antibiotika, er infektionerne svære at behandle.

* En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner. Raske personer kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syge for eksempel i forbindelse med en operation.

* Der findes en type MRSA, CC398, der kan smitte fra dyr til mennesker, oftest fra svin - den kaldes derfor også svine-MRSA. Den rammer primært mennesker, der arbejder med levende svin, men kan smitte fra menneske til menneske.

* Intet tyder på, at MRSA overføres til mennesker via madvarer, så der er ingen risiko ved at spise eller tilberede svinekød.

* Smitte kræver ofte eksponering for bakterien gennem længere tid. God hygiejne mindsker smitterisikoen.

* Antallet af smittede med svine-MRSA er steget fra 12 tilfælde i 2007 til 643 tilfælde i 2013. Svine-MRSA udgjorde sidste år cirka en tredjedel af alle nye MRSA-tilfælde i Danmark. En del af stigningen kan forklares ved, at man undersøger langt flere nu end tidligere.

* Stafylokokinfektioner - herunder MRSA - forårsager hvert år cirka 350 dødsfald i Danmark. Fire personer siden 2012 er død specifikt af svine-MRSA.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

/ritzau/

 

Dagens Gossip