FAKTA: Isil vinder frem - vil indføre sharialov

Den militante sunnimilits Islamisk Stat Irak og Levanten (Isil) er i offensiven i Irak og Syrien og forsøger at danne en fundamentalistisk stat i hjertet af Mellemøsten i et område mellem de to lande.

Senest bliver gruppen og dens allierede beskyldt for med næsten sikkerhed at have begået krigsforbrydelser ved at henrette hundredvis af ubevæbnede mænd i Irak i de seneste fem dage, ifølge FN.

Her kan du læse, hvad gruppen forsøger at opnå:

* Gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten er sunnimuslimsk, fundamentalistisk og meget voldelig.

* Dens mål er at etablere et kalifat, altså en religiøs stat, som skal udbrede den fundamentale, sunnimuslimske udgave af islam, som Isil går ind for.

* Planen er, at dette kalifat skal omfatte hele den muslimske verden, der skal leve efter sharialov.

* Isil vil begynde med at etablere en stat i et område, der dækker dele af Irak og Syrien. Derfor går gruppen også under betegnelsen Isis - Islamisk Stat i Irak og Syrien.

* Ifølge FN har Isil næsten med sikkerhed begået krigsforbrydelser i Irak. Der er tale om systematiske, koldblodige henrettelser, lyder det fra FN's menneskerettighedschef, Navi Pillay, tirsdag.

(Kilder: Reuters, The Guardian og AFP)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip