FAKTA: Konflikten mellem Hamas og Fatah

Præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, Mahmoud Abbas, og lederen for Hamas, Khaled Meshaal, mødes mandag i Qatar.

Det er det første møde mellem Abbas' Fatah-bevægelse og Hamas siden parternes indgåelse af en enhedspagt 23. april, da de blev enige om at danne en fælles regering efter mange års bitre stridigheder.

Forsoningsvejen for de to ledere har været lang:

* Den islamistiske gruppe Hamas, der har base på Gazastriben, vandt valget og regeringsmagten i de palæstinensiske områder i 2006, men blev ikke anerkendt af omverdenen, som stempler gruppen som en terrororganisation.

* I februar 2007 inviterede Hamas de moderate palæstinensere i den store Fatah-organisation under De Palæstinensiske Befrielsesesorganisation PLO, der ledes af selvstyrepræsident Abbas, med i en samlingsregering.

* Samarbejdet brød sammen, og de to palæstinensiske grupper havnede i en væbnet konflikt.

* Hamas drev Fatah-styrkerne ud af Gazastriben, og palæstinensernes præsident og Fatah-leder Abbas fratog Hamas regeringsmagten.

* Hamas har fortsat magten i Gaza, mens Abbas og hans selvstyreregering styrer Vestbredden.

* Gentagne forsøg på at skabe forsoning mellem Hamas og Fatah er tidligere mislykkedes.

* Den 23. april 2014 meddeler grupperne, at de har indgået en enhedspagt. Det indebærer, at parterne inden for fem uger danner en fælles palæstinensisk regering.

(Kilde: AFP og Reuters)

/ritzau/

 

Dagens Gossip