FAKTA: Konventionen der sikrer børns rettigheder

Torsdag er det 25 år siden, at FN's Børnekonvention blev vedtaget af FN's Generalforsamling. Herunder kan du læse om konventionen, der reelt trådte i kraft 2. september 1990 og betragtes som alle verdens børns grundlov:

* FN's Børnekonvention sikrer børns grundlæggende rettigheder, udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.

* 194 lande har ratificeret Børnekonvention, hvilket vil sige, at de har gennemført en national lovgivning, der flugter med de ord og hensigter, som konventionen udstikker. Det gør den til den mest anerkendte konvention i verden.

* Sydsudan, Somalia og USA har ikke ratificeret konventionen. I 1995 underskrev USA konventionen, men landet har endnu ikke fuldt og helt ratificeret indholdet i lovgivningen.

* Danmark ratificerede Børnekonventionen 19. juli 1991 og har siden tilsluttet sig to ekstra frivillige protokoller om børneprostitution og -pornografi samt børns indblanding i væbnede konflikter.

* Konventionen forpligter lande, der har ratificeret indholdet, til at arbejde for at sikre de samme basale rettigheder for alle børn – uanset etnisk baggrund, religion, handicap og social status.

* Konventionen definerer et barn som en person under 18 år, selv om mange lande har en lavere grænse for, hvornår et barn lovmæssigt er voksent.

* Siden 1989, hvor Børnekonventionen kom til verden, er antallet af børn, der hvert år dør, inden at de er fyldt fem år, halveret fra 12 millioner til seks millioner.

* I samme periode er antallet af børn mellem fem og 17 år, der udfører børnearbejde, reduceret med en tredjedel.

* Andelen af personer, der lever i ekstrem fattigdom, er siden 1989 faldet fra 47 procent til 18 procent.

Kilde: Unicef

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip