Forside Nyheder FAKTA: Læs her om listeria-bakterien

FAKTA: Læs her om listeria-bakterien

FAKTA: Læs her om listeria-bakterien

Lige nu læser andre

* Bakterieslægten listeria er udbredt i jord, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.

* Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

* Sygdommen listeriose, som kommer af listeria, rammer oftest ældre eller svagelige. Den er forholdsvis sjælden.

* Til gengæld er listeriose en alvorlig og livstruende sygdom. Den samlede dødelighed er cirka 25 procent. Fredag var 28 personer bekræftet smittede under seneste udbrud. Heraf er 13 døde.

Læs også

* Raske personer kan dog også blive syge af listeria, hvis der er meget høje koncentrationer af bakterien. Det er set ved tidligere listeria-udbrud.

* Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

* Sygdommen rammer oftest personer over 60 år eller patienter med svækket immunforsvar. Hos gravide er der risiko for abort eller dødfødsel.

* Man kan mindske risikoen ved at spise varmebehandlet mad og opretholde god køkkenhygiejne samt overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer for spiseklare fødevarer.

* Kødpålægsprodukter, der kan være inficeret med listeria, er blevet solgt til mindst 100 detailkunder i Danmark.

* Fødevarestyrelsens liste tæller blandt andre Kvickly-, Superbrugsen-, Spar-, og Eurosparsupermarkeder samt adskillige slagtermestre og delikatessebutikker.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet.

/ritzau/

Læs også

Ads by MGDK