FAKTA: Læs om Sverigedemokraterna

* Sverigedemokraterna blev dannet i 1988 på resterne af tre stærkt højreorienterede partier, Framstegspartiet, Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt.

Partiet betegner sig selv som et demokratisk, nationalistisk parti. Store dele af den svenske offentlighed betragter partiet som stærkt højreorienteret grænsende til det nazistiske.

* Ved valget i 2010 fik partiet 5,7 procent af stemmerne og blev for første gang valgt ind i den svenske Riksdag med 20 af Riksdagens 349 medlemmer.

* Sverigedemokraterna står til en fordobling af mandattallet ved valget på søndag til Riksdagen.

* Sverigedemokraterna er yderst isoleret i Riksdagen. Ingen andre partier vil samarbejde med partiet.

* Jimmie Åkesson, der blev formand i 2005, har renset mange ekstremt højreorienterede medlemmer ud af partiet for at gøre det mere stuerent.

*Sverigedemokraternas politik:

- Mindske indvandringen: Partiet vil kraftigt begrænse indvandringen til Sverige og afskaffe det flerkulturelle projekt. Indvandrere skal tilpasse sig den svenske levevis. Danmarks flygtningepolitik er en stærk inspirationskilde, og flere forslag er hentet her fra.

- En værdig alderdom: Partiet vil øge pensionen for de fattigste pensionister og øge standarden inden for ældreomsorgen.

- Nej til EU: Partiet er modstander af EU og vil forvandle EU til et mellemstatsligt samarbejdsorgan.

- Hårdere straffe til kriminelle: Partiet vil for at øge trygheden have flere synlige politibetjente på gaderne. Desuden vil partiet skærpe straffen for grov vold.

Kilder: TT, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Expressen

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip