FAKTA: Om folkedrab på Balkan

FN's Internationale Domstol i Haag, IFJ, afviste tirsdag anklager om folkedrab, som Kroatien og Serbien havde rejst mod hinanden.

Ingen af parterne har kunnet dokumentere, at der var tale om folkedrab i den blodige konflikt fra 1991 til 1995 mellem Serbien og Kroatien, da dette indebærer en klar hensigt om at ødelægge en bestemt etnisk befolkningsgruppe i et område.

Under hårde kampe i krigens første måneder belejrede og ødelagde serberne byen Vukovar, hvilket var et af de centrale anklagepunkter fra kroaternes side.

Kroatien siger, at over 13.500 kroater blev dræbt, mens titusinder blev såret eller fordrevet.

I Serbiens anklager mod Kroatien fastslog ICJ ligeledes, at der ikke var beviser for, at kroatiske styrker begik folkedrab under konflikten. Serbien havde navnligt fokus på Krajina, hvor 6500 serbere blev dræbt og over 200.000 fordrevet.

Krigen i Kroatien brød ud, da kroaterne erklærede sig uafhængige af det daværende Jugoslavien i 1991.

ICJ sagde i en dom i 2007, at folkedrab skete i Bosnien i Srebrenica i 1995, hvor serbiske styrker dræbte 8000 muslimske mænd og drenge. Domstolen sagde, at Serbien ikke var skyldig, men at landet heller ikke gjorde noget for at stoppe det.

Haag-domstolen IFJ er FN's højeste retsinstans, og den eneste, hvor et land kan rejse sag mod et andet. En anden FN-domstol, Den Internationale Krigsforbryderdomstol for Det Tidlige Jugoslavien, blev oprettet for at retsforfølge enkeltpersoner.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip