FAKTA: OSCE rykker ud til verdens brændpunkter

* OSCE er en forkortelse for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa.

* Det er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika.

* Organisationens aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og genopbygning.

* Danmark støtter aktivt organisationens arbejde i de forskellige konfliktområder i Europa og på områder som fremmer demokrati og menneskerettigheder.

* Ud over den politiske støtte udsender Danmark eksperter til OSCE's feltmissioner og til valgobservationer. Blandt andet har to danske observatører været i Ukraine.

* OSCE-missionen i Ukraine består af næsten 300 personer og kan udvides til 500. Gruppen blev udsendt 21. marts med støtte fra samtlige 57 medlemslande, deriblandt Rusland.

* OSCE har hovedkvarter i Wien, Østrig, og har kontorer og institutioner i både København, Geneve, Haag, Prag og Warszawa.

* OSCE's feltmissioner er placeret i 18 forskellige lande i Sydøsteuropa, Kaukasus og Centralasien.

* Organisationen blev dannet i 1975 under navnet Konferencen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Oprindelig som et forum for dialog mellem Øst og Vest under Den Kolde Krig.

* Efter Murens fald skiftede organisationen navn til OSCE og opgaverne blev at forebygge og undgå konflikter.

* Efter terrorangrebene 11. september 2001 omlagde OSCE strategien til at imødegå sikkerhedstruslerne i det 21. århundrede.

* De kan dreje sig om terrorisme, etniske konflikter, stater i opløsning, menneskehandel, diskrimination, intolerance og krænkelse af menneskerettigheder eller valgafhandling.

* I 2012 sendte organisationen eksempelvis 160 udenlandske valgobservatører til præsidentvalget i Rusland, hvilket var med til at gøre det til et af de bedst overvågede valg nogensinde.

Kilde: Udenrigsministeriet, OSCE.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip