FAKTA: Præsident Obamas vision for sin nation

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har natten til tirsdag fremagt en række visioner for USA i 2015 i den årlige, politiske tale State of The Union.

Få her et overblik over Obamas hovedpunkter i talen:

* Skattereform: Med sit begreb "middle-class economics" lægger Barack Obama op til, at flere reformer skal sikre middelklassen bedre ved hjælp af skatteændringer, der blandt andet hæver skatten for de rigeste amerikanere, så der er bedre råd til uddannelse og børnepasning for middelklassen.

* Skat på tobak i middelklassens favør: En højere skat på tobak skal finansiere børnehaver. Derudover skal der skæres i skatterne for middelklassens familier, hvor både mor og far arbejder.

* Cybersikkerhed: Kongressen bør ifølge præsidenten vedtage love, der imødegår en voksende trussel i cyberspace mod landets sikkerhed. Truslen udgøres ifølge Obama af hackerangreb, identitetstyveri og læk af fortrolige informationer.

* Job i infrastruktur: Præsidenten vil arbejde for øgede investeringer i den amerikanske infrastruktur, hvilket er med til at skabe flere amerikanske job. Det drejer sig eksempelvis om investeringer til at reparere slidte broer og veje samt udbygge tognettet.

* Islamisk Stat: Obama opfordrer i sin tale Kongressen til at vedtage en resolution, der styrker USA's militære indsats mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS). Han understreger samtidig, at den internationale koalitions bekæmpelse af IS i Syrien og Irak virker, uden at det tvinger USA ind i en ny krig på landjorden i Mellemøsten.

* Ligeløn: Der skal ifølge Obama arbejdes på at sikre ligeløn mellem mænd og kvinder. Det skal helst vedtages med lov i år.

* Minimumløn: Obama slår fast, at minimumlønnen i USA bør være højere for at hjælpe amerikanske familier til at få hverdagen til at hænge sammen. Det skal samtidig ske i kombination med bedre muligheder for børnepasning.

* Betalte sygedage: I talen gør Barack Obama det klart, at han ønsker at få vedtaget et lovforslag, som giver millioner af amerikanere mulighed for at optjene syv sygedage med løn.

* Gratis uddannelse: Det skal ifølge præsidenten være gratis for amerikanere at gå på de toårige såkaldte community colleges, der bruges både af unge på vejen til universitetet og voksne, som efteruddanner sig til bedre job. Der skal dog stilles krav til karakterer og studietid.

* Handel: Der skal indgås nye handelsaftaler, der kan forbedre den amerikanske eksport og sikre job i USA.

* Drop Cuba-embargo: Embargoen mod Cuba skal slutte i løbet af 2015, lyder det fra præsidenten. Det er ifølge Obama "en forældet politik, der har overskredet sin udløbsdato for mange år siden". Derfor er det tid til at prøve noget nyt.

Kilder: Reuters, dpa, Wall Street Journal, CNN og BBC

/ritzau/

 

Dagens Gossip