FAKTA: Så meget tjener politikerne på Christiansborg

Flere partier vil ændre i løn- og pensionsvilkår for folketingsmedlemmer og ministre. Her kan du læse, hvor meget politikerne tjener i dag:

Folketingsmedlemmer:

* Løn:

Grundlønnen for medlemmer af Folketinget er 51.358 kroner om måneden. Hertil kommer 5047 kroner om måneden i skattefrit omkostningstillæg for de medlemmer, der bor i Danmark. Tillægget er større for medlemmerne fra Grønland og Færøerne.

Når medlemmer af Folketinget ryger ud på grund af sygdom eller valg, får de et eftervederlag på 51.358 kroner i op til to år.

* Pension:

Ét år som medlem af Folketinget udløser ret til livslang politikerpension på 79.142 kroner om året. Har man siddet i Folketinget længere end 20 år, lyder pensionen på 347.008 kroner om året. Den bliver udbetalt, selv om politikeren har indtægt fra en ny arbejdsgiver.

Ministre:

* Løn:

De fleste ministre får 1.171.318 kroner om året i løn, men finansministeren, udenrigsministeren og økonomi- og indenrigsministeren får 1.288.450 kroner om året. Statsministeren får 1.464.148 kroner om året.

En minister får eftervederlag svarende til sin løn i halvandet til tre år. Eventuelle indtægter modregnes.

* Pension:

Ét enkelt år som minister udløser ret til livslang ministerpension fra efterlønsalderen. Et år som minister giver et pensionsbeløb, som svarer til, hvad en statstjenestemand har optjent på ni år. Efter otte år som minister får man samme pension, som en statstjenestemand optjener på 37 år.

* Pension til ministerbørn:

Hvis en pensioneret minister har børn under 21 år, udbetales et børnepensionstillæg på 15.861 kroner om året til barnet.

Kilder: Folketinget.dk, Enhedslisten, Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip