FAKTA: Sådan arbejder Arbejdsretten

Onsdagens tre timer lange forsinkelse af Ryanairs første afgang fra Københavns Lufthavn kostede ifølge flyselskabet 135.000 kroner, og det får nu et retligt efterspil.

Ryanair har nu via sin danske advokat indbragt en stribe store danske fagforbund for Arbejdsretten. Der er tale om HK/Danmark, 3F, Serviceforbundet, Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet.

* Arbejdsretten behandler såkaldte retskonflikter eller interessekonflikter med det formål at opnå hurtige, endelige løsninger på en række konflikter mellem på den ene side arbejdsgivere og deres eventuelle organisationer og på den anden side lønmodtagere og deres organisationer.

* Arbejdsretten har som hovedopgave at afgøre sager om påståede brud på overenskomster og hovedaftaler. Desuden kan den tage stilling til konfliktvarslers lovlighed samt fortolke hovedaftaler.

* Arbejdsretten er nedsat efter lov. Den består af et antal ordinære dommere (lægdommere), udpeget af lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer, samt en formand og næstformænd, der som oftest er dommere ved de almindelige domstole.

* Dommerne udnævnes for fem år ad gangen af beskæftigelsesministeren efter indstilling fra en række lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer samt offentlige myndigheder og arbejdsgiverorganisationer.

* Arbejdsrettens kendelser er endelige.

Kilder: arbejdsretten.dk

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip