FAKTA: Sådan bliver piloters helbred løbende tjekket

Efter flyulykken i Frankrig tirsdag, hvor andenpiloten tilsyneladende lod et passagerfly forulykke med vilje, er der kommet fokus på piloternes psykiske og fysiske helbred.

En gang om året skal professionelle piloter i Danmark gennemgå et helbredstjek, hvor de skal godkendes, for at de kan få lov at fortsætte med at flyve, oplyser Trafikstyrelsen til Ritzau.

Det er såkaldte flyvelæger, der tjekker piloternes helbred. Ved undersøgelserne er det både piloternes fysiske og psykiske tilstand, der bliver tjekket.

For at en pilots fysiske helbred kan blive godkendt, må han eller hun ikke have nogen af følgende symptomer eller lidelser - hvis de altså kan påvirke pilotens evne til at flyve:

* En medfødt skavank, eller en skavank der er kommet til.

* En aktiv, skjult, akut eller kronisk sygdom.

* Sår, skader eller følgevirkninger af en operation.

* Virkninger eller bivirkninger af et lægemiddel.

Ved undersøgelsen vurderer flyvelægen også pilotens adfærd og opførsel for at finde ud af, om piloten har en psykisk lidelse.

* En pilot må ikke have eller have haft en psykisk sygdom, tilstand eller forstyrrelse, der kan risikere at påvirke pilotens evne til at flyve sikkert.

* Hvis en pilot har en personlighedsforstyrrelse eller en anden mental forstyrrelse skal piloten igennem en psykiatrisk undersøgelse. Kun hvis den viser, at piloten er psykisk velfungerende, kan han eller hun senere bestå helbredstjekket.

Når man søger ind på en pilotuddannelse, skal man igennem en undersøgelse, der svarer til de årlige helbredstjek.

Reglerne for, hvordan piloters helbred skal tjekkes, tager udgangspunkt i en EU-forordning og er derfor ens overalt i luftfartsbranchen inden for EU.

Trafikstyrelsen er i kontakt med de europæiske luftfartsmyndigheder og flyselskaber for at vurdere, om det nuværende helbredstjek af piloterne er godt nok.

Piloter har altid pligt til at meddele, hvis de ikke føler sig fysisk eller psykisk klar, når de skal flyve. Det gælder også, hvis en pilot føler sig for træt.

Kilder: Trafikstyrelsen

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip