FAKTA: Sådan er konflikt endt med israelsk offensiv

Skrevet af admin

|

20/07/2014

Dagens topnyheder

Antallet af dræbte i Gazastriben har søndag passeret de 400. Imens er over 3000 mennesker såret, siden Israel 8. juli iværksatte en offensiv for at stoppe militantes raketangreb hen over grænsen.

Her er udvalgte nedslag i den optrappede konflikt mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse:

* 12. juni:

Tre unge israelske drenge forsvinder på Vestbredden. De blaffede og fik et lift fra en jødisk bosættelse.

Sagen bliver hurtigt et politisk toptema i Mellemøsten, og Israel iværksætter en storstilet eftersøgning af drengene, hvor hundredvis af palæstinensere anholdes. Hamas beskyldes for at stå bag. Det udløser gadekampe, hvor flere palæstinensere bliver dræbt.

* 30. juni:

Ligene af de tre teenagere bliver fundet på Vestbredden. Forinden er militante palæstinensere begyndt at affyre raketter ind i Israel fra Gazastriben.

* 2. juli:

Liget af en ung palæstinenser dukker op i en skov. Det bliver tolket som et hævndrab begået af israelere. Obduktionen af liget viser, at drengen blev brændt ihjel.

* 6. juli:

Seks israelere bliver anholdt og sigtet for at have myrdet den palæstinensiske teenager. De seks jøder beskrives som højreorienterede ekstremister. Dagen efter tilstår tre af de seks drabet.

* 8. juli:

Israel iværksætter en militær offensiv under navnet "Protective Edge". Via luftangreb vil israelerne gå efter militante Hamas-folk i Gaza.

* 15. juli:

Den første israeler bliver dræbt i konflikten. På dette tidspunkt har knap 200 palæstinensere mistet livet.

* 16. juli:

Israel godkender et egyptisk forslag til en våbenhvile i området, mens Hamas afviser forslaget.

* 17. juli:

En fem timer lang humanitær våbenhvile i Gazastriben træder i kraft, men brydes allerede efter tre timer, da raketter fra Gaza sendes mod Israel.

* 17. juli:

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at offensiven udvides med en offensiv til lands. Målet er at ødelægge tunnelsystemer, der fører fra Gaza og under jorden til Israel.

* 19. juli:

Nye luftangreb fra Israel bringer dødstallet i Gaza op over 300, mens fem israelske soldater bliver dræbt og bringer det israelske tabstal op på syv.

* 20. juli:

Omkring 60 palæstinensere mister livet under en langvarig israelsk granat-beskydning i Shejaia-kvarteret i Gaza. Antallet af dræbte når op over 400.

En to timer lang humanitær våbenhvile, der skal gøre det muligt at evakuere de sårede fra Shejaia, når kun lige at træde i kraft, før den ophæves igen, da Hamas ifølge Israel ikke har indstillet skydningen.

(Kilder: AFP, Reuters, dpa, Haaretz)

/ritzau/