FAKTA: Sådan er reaktionerne på VW-skandalen verden over

Verdens lande og regeringer reagerer løbende på VW-skandalen, hvor koncernen på verdensplan har udstyret cirka 11 millioner dieselbiler med software, som snyder i miljøtest.

Det er indtil videre konstateret, at det amerikanske og det europæiske marked er berørt af sagen.

Her er et overblik over de foreløbige internationale reaktioner.

* Danmark: Transport- og bygningsminister, Hans Christian Schmidt (V), siger:

- Det er en meget alvorlig sag, hvis VW har manipuleret bevidst med testresultater fra deres køretøjer.

- Det er ikke de danske myndigheder, der godkender VW i Danmark, da en bil, der er typegodkendt i et andet EU-land, automatisk er godkendt i alle EU-lande. Derfor kan vi ikke indlede en undersøgelse på egen hånd. Men når det er sagt, så følger Trafik- og Byggestyrelsen sagen, siger han. * Australien: Konkurrencestyrelsen undersøger, om VW har ført forbrugerne bag lyset, og varsler aktioner, hvis det er tilfældet.

* Den Europæiske Union: EU-Kommissionen har opfordret alle medlemslande til at undersøge, om biler - ikke kun af mærket Volkswagen - er udstyret med snyde-software.

* Storbritannien: Transportministeren fortæller, at regeringen vil samarbejde tæt med bilproducenterne for at sikre, at den pågældende software ikke bliver brugt i biler på det britiske marked.

* Tyskland: Transportministeren oplyser, at regeringen vil sende en "fact-finding"-kommission til Volkswagens fabrikker for at lave en uvildig undersøgelse og komme til bunds i sagen. Kommissionen skal tale med ledere og medarbejdere og have adgang til alle dokumenter, der kunne være relevante, siger han.

* Frankrig: Vil teste biler for at opklare, om der kan være køretøjer på de franske veje, som er udstyret med lignende software, som det har været tilfældet i VW-bilerne i USA, siger miljøministeren.

* Italien: Vil teste 1000 VW-biler for den såkaldte "defeat"-software, som snydeprogrammet også kaldes. Desuden siger transportministeren, at man vil starte sin egen undersøgelse af, hvorvidt VW har snydt på det europæiske marked, som det er tilfældet på det amerikanske.

* Schweiz: Er ved at undersøge, om den type modeller, der er blevet snydt med i USA, også er solgt i Schweiz. Man venter svar indenfor et par dage.

* Sydkorea: Vil teste 5000 VW-producerede biler. Finder man problemer i de tyske dieselbiler, vil undersøgelsen blive udvidet til alle dieselbiler, uanset mærke, som er produceret i Tyskland.

* Sverige: Overvejer at lave grundigere miljøtest af VW-biler næste år.

* Tjekkiet: Her følger man de tyske undersøgelser nøje og afventer svar, inden man eventuelt foretager sig yderligere i sagen.

* Rusland: Har bedt Volkswagen om mere information om fabrikkens dieselmotorer. Intet yderligere er meldt ud.

* Mexico: Er ved at undersøge, om VW har brudt miljøregler. Hvis det er tilfældet, vil regeringen reagere, siger miljøministeren.

Kilder: Reuters

/ritzau/

 

Dagens Gossip