FAKTA: Sådan foregår straffesager mod politifolk

Når politifolk er under mistanke træder andre regler i kraft, end når civile borgere kommer på kant med loven. Det er dog ikke tilfældet i sagen fra Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor en politimand fredag er sigtet for at overtræde straffelovens narkotikaparagraf.

Den sag bliver behandlet som en almindelig straffesag. En normal politisag ville være behandlet på følgende måde:

* Det er Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som efterforsker sager, hvor politifolk er mistænkt for at bryde loven.

* DUP kan indlede en efterforskning på baggrund af en anmeldelse eller af egen drift.

* DUP skal også indledende en efterforskning, hvis en person dør eller kommer alvorligt til skade i politiets varetægt, eller hvis personen dør eller skades alvorligt på grund af politiets indgriben. For eksempel, hvis politiet skyder en mand.

* DUP har samme beføjelser i efterforskningen mod politifolk, som politiet har i efterforskningen mod civile borgere.

* Når DUP har afsluttet efterforskningen, er det op til statsadvokaten at vurdere, om det tilvejebragte bevismateriale er stærkt nok til at rejse tiltalte og indbringe sagen for retten.

* DUP er ledet af Politiklagerådet, som består af en landsdommer, en universitetslærer i jura, en advokat og to repræsentanter for offentligheden.

Det er ikke usædvanligt, at DUP efterforsker sager. Her er et par eksempler på sager, som DUP har taget op i 2014:

* En sjællandsk politimand er sigtet for i mere end 10 tilfælde at have stukket udenlandske bilisters bødepenge i egen lommen. Ydermere skulle politimanden have stjålet en patruljevogn, for at rykke ud i sin fritid og plukke trafikanter.

* En sjællandsk politimand skulle i løbet af sommeren to gange have stjålet benzin for en samlet værdi af 1000 kroner.

* En vicepolitiinspektør skulle have bedt sine underordnede foretage ikke-tjenstlige opslag i kriminalregistret. Politimandens søn er aktiv i AK81 - rockergruppen Hells Angels' ungdomsafdeling. Det var nogle af sønnens kammerater, som vicepolitiinspektøren ville have tjekket i registret.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip