FAKTA: Sådan foregår straffesager mod politifolk

Når politifolk er under mistanke træder andre regler i kraft, end når civile borgere kommer på kant med loven. Det er dog ikke tilfældet i sagen fra Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor en politimand fredag er sigtet for at overtræde straffelovens narkotikaparagraf.

Den sag bliver behandlet som en almindelig straffesag. En normal politisag ville være behandlet på følgende måde:

* Det er Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som efterforsker sager, hvor politifolk er mistænkt for at bryde loven.

* DUP kan indlede en efterforskning på baggrund af en anmeldelse eller af egen drift.

* DUP skal også indledende en efterforskning, hvis en person dør eller kommer alvorligt til skade i politiets varetægt, eller hvis personen dør eller skades alvorligt på grund af politiets indgriben. For eksempel, hvis politiet skyder en mand.

* DUP har samme beføjelser i efterforskningen mod politifolk, som politiet har i efterforskningen mod civile borgere.

* Når DUP har afsluttet efterforskningen, er det op til statsadvokaten at vurdere, om det tilvejebragte bevismateriale er stærkt nok til at rejse tiltalte og indbringe sagen for retten.

* DUP er ledet af Politiklagerådet, som består af en landsdommer, en universitetslærer i jura, en advokat og to repræsentanter for offentligheden.

Det er ikke usædvanligt, at DUP efterforsker sager. Her er et par eksempler på sager, som DUP har taget op i 2014:

* En sjællandsk politimand er sigtet for i mere end 10 tilfælde at have stukket udenlandske bilisters bødepenge i egen lommen. Ydermere skulle politimanden have stjålet en patruljevogn, for at rykke ud i sin fritid og plukke trafikanter.

* En sjællandsk politimand skulle i løbet af sommeren to gange have stjålet benzin for en samlet værdi af 1000 kroner.

* En vicepolitiinspektør skulle have bedt sine underordnede foretage ikke-tjenstlige opslag i kriminalregistret. Politimandens søn er aktiv i AK81 - rockergruppen Hells Angels' ungdomsafdeling. Det var nogle af sønnens kammerater, som vicepolitiinspektøren ville have tjekket i registret.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip