FAKTA: Sådan fungerer den nye alkolåsordning

* 1. april 2015 indføres to ordninger for alkolåse - en såkaldt "obligatorisk" og en "frivillig".

* Den obligatoriske ordning er for bilister, der er dømt for kørsel med en promille på over 2,0 eller gentagne tilfælde af spritkørsel.

* De bliver frakendt førerretten i tre år, hvorefter de kan få lov at køre igen, hvis de deltager i ordningen. Alternativt skal de vente yderligere to år, før de igen kan få kørekort.

* Den frivillige ordning er for bilister, som er frakendt kørekort, efter at have kørt med en promille på op til 2,0.

* De bliver frakendt førerretten i tre år, men kan efter to år vælge at få alkolås i to år og dermed mulighed for at køre bil.

* I begge ordninger skal den dømte selv betale låsen, som koster cirka 18.000 kroner at købe. Den kan dog også lejes for 895 kroner om måneden.

* Alkolås-ordningen har været i brug i Sverige siden 1999, og i samme periode er andelen af spritbilister, der får en ny dom for spritkørsel, faldet fra 60 procent til 10 procent.

* Alkolåse har i dele af USA været i brug siden 1985, og her viser erfaringer, at trafikdræbte i forbindelse med spirituskørsel kan reduceres med 30 procent, fordi der med alkolåse er et mindre tilbagefald til spritkørsel blandt spritbilister.

Kilder: Justitsministeriet, Rigspolitiet, Alkolåsbranchen

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip