FAKTA: Sådan kan republikansk valgsejr give Obama bøvl

Den republikanske sejr ved midtvejsvalget i USA kan blive en hovedpine for Demokraternes præsident Barack Obama.

Ifølge amerikanske mediers valgprognoser har Republikanerne nemlig overtaget flertallet i Senatet og bevaret sit flertal i Repræsentanternes Hus, der tilsammen udgør Kongressen.

* Præsident Obamas potentielle problemer:

- Indtil nu har de demokratiske senatorer i kraft af deres flertal været i stand til at blokere lovforslag fra det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus.

- Uden denne magt er Obama henvist til at føre politik i defensiven. I ekstreme tilfælde kan han være nødsaget til at nedlægge veto.

* Indenrigspolitisk:

- Udnævnelser af højtstående embedsmænd, dommere og ambassadører skal godkendes af Senatet. Dermed er Obama nu afhængig af Republikanernes velvilje.

- Et samarbejde vil være nødvendigt i 2015, når Kongressen forhandler om spørgsmål som finansloven, budgetunderskuddet og gældsloftet.

* Udenrigs- og sikkerhedspolitik:

- Præsidenten bevarer kontrollen på dette felt. På grund af ringe krisestyring ventes han muligvis at udskifte sikkerhedsrådgiver.

- Det er meget muligt, at Republikanerne vil modsætte sig atomforhandlingerne med Iran. Her vil Obama om nødvendigt nedlægge veto.

- Det er muligt, at politikerne på tværs af partiskel vil enes om en ny lov i kampen mod Islamisk Stat (IS).

* Forretning og handel:

- I bestræbelserne på at indgå ​​en frihandelsaftale med EU kan et republikansk flertal i Kongressen vise sig at være en hjælp for Obama.

* Miljø:

- Republikanerne vil enten helt afskaffe Miljøstyrelsen eller tøjle dens råderum.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip