FAKTA: Sådan lyder Zornigs forklaring i millionsag

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) var torsdag i samråd om den million kroner hun ved en fejl kom til at love Lisbeth Zornig til projektet Stemmer på kanten.

Efter samrådet har Huset Zornig på deres hjemmeside lagt et forklaring af forløbet ud. Her fastslår Lisbeth Zornig, at Annette Vilhelmsen aldrig personligt trak sit løfte om støtte til Stemmer på kanten tilbage.

Pressemeddelelsen fra Huset Zornig lyder sådan:

Vi vil gerne anerkende socialminister Annette Vilhelmsen for at støtte demokrati-kampagnen Stemmer på Kanten og derved bidrage med at sikre, at socialt udsatte fik en større stemme til kommunalvalget 2013.

I forbindelse med Annette Vilhelmsens samråd i Folketingets finansudvalg den 23. januar, 2014, har Huset Zornig følgende bemærkninger.

Ministeren anfører, at ministeriet kontaktede Huset Zornig den 30. august med henblik på at forklare, at ministerens tilkendegivelse om én millioner kroner i støtte til demokratikampagnen Stemmer på Kanten, var en fejltagelse, men at Huset Zornig tilkendegav en forventning om, at ministeren stod ved sin tilkendegivelse.

Det er korrekt, at ministerens særlige rådgiver, Jan Alder, telefonisk kontaktede Lisbeth Zornig Andersen om formiddagen den 30. august. Jan Alder sagde, at han ikke forstod, at Lisbeth Zornig Andersen troede, at hun havde fået en million kroner.

Lisbeth Zornig Andersen svarede, at det havde hun fået at vide af ministeren dagen før. Alder sagde, at det måtte være en misforståelse.

Lisbeth Zornig Andersen svarede, at det var ikke en misforståelse, ministeren havde fortalt nyheden til journalister fra Fyens Stiftstidende, artiklen var til at læse i avisen, og der havde været et tv-kamera til stede, da ministeren fortalte nyheden til Lisbeth Zornig Andersen.

Lisbeth Zornig Andersen sagde derfor til Alder, at hun ikke kunne sige, at Stemmer på Kanten ikke har fået en million, når ministeren nu havde sagt det offentligt.

Alder spurgte, om Lisbeth Zornig Andersen kunne tage en snak med ministeren. Det indvilligede Lisbeth Zornig Andersen i. Samtalen blev dog aldrig til noget.

Om eftermiddagen den 30. august modtager Lisbeth Zornig Andersen en sms fra Anne Katrine Tholstrup Berthelsen, souschef i Socialministeriet:

"Jeg vil bare lige snakke praktik i forbindelse med tilskuddet til Stemmer på kanten, så vi kan få midlerne afsted. Vi tales ved. Mvh Anne Katrine".

Den 1. september sender Lisbeth Zornig Andersen en sms til Jan Alder:

"Kære jan. Dejligt at tingene faldt på plads. Jeg vil meget gerne mødes meget snart med Annette og takke og fortælle om projektet. Hvis hun vil skal jeg høre, om det er ok, hvis DR2 vælger at deltage i noget af mødet. De følger vores valg projekt som munder ud i en serie på 8 afsnit startende denne måned. Kh lisbeth”

Den 2. september svarer Jan Alder:

"Hej Lisbeth. Beder huset sætte møde op med dig snarest muligt. Det bliver dog uden TV. Bh jan a"

Da mødet kom i stand den 18. september, indledte Lisbeth Zornig Andersen sin orientering om Stemmer på Kanten på mødet ved at sige, at hun gerne vil orientere ministeren om, hvad ministeriets million vil blive brugt til.

Dette var ment som en uopfordret venlighed for at klæde ministeren på til senere spørgsmål om, hvad millionen blev brugt til.

Den efterfølgende orientering handlede om Stemmer på Kantens formål og aktiviteter som helhed, der blev ikke drøftet hverken budget eller ansøgning.

Kilde: Huset Zornig

/ritzau/

 

Dagens Gossip