FAKTA: Sådan sammensættes EU-Kommissionen

Den kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker offentliggjorde i sidste uge listen over, hvem EU's medlemslande har indstillet til det job, hvert af de 28 medlemslande har i den kommende EU-kommission.

Onsdag har han meddelt, hvilke job han vil give til de enkelte kommissærkandidater.

Her er proceduren for, hvad der er sket indtil nu - og hvad der ifølge den foreløbige tidsplan er i vente de næste dage, uger og måneder. Tidsplanen kan skride, hvis parlamentet er utilfreds med enkelte kommissærkandidater:

* 15. juli: Europaparlamentet godkender Luxembourgs tidligere premierminister, Jean-Claude Juncker, som ny kommissionsformand efter en lang og bitter strid med EU's medlemslande om, hvordan formanden egentlig skulle vælges.

* 30. august: EU-landenes stats- og regeringschefer peger på den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, som ny udenrigschef. Kommissionsformanden og udenrigschefen vælges efter særlige procedurer.

* 5. september: Juncker offentliggør listen med navne på de 26 resterende kommissærer.

* 10. september: Juncker offentliggør fordelingen af ansvarsområder i den kommende kommission. Flere gamle poster nedlægges, nye indføres, og der laves om på kommissionens interne arbejdsform.

* 10. september, aften: Formændene for Europaparlamentets fagudvalg mødes for at beslutte, hvilke udvalg der skal have hovedansvar for høringer af de kommende kommissærer - og hvornår.

* Efter 10. september: De enkelte fagudvalg forbereder skriftlige spørgsmål til kommissærkandidaterne, der skal have mindst 10 dage til at udarbejde deres svar.

* 29. september - 3. oktober: Kommissærkandidaterne forventes at skulle til godkendelseshøringer i de relevante fagudvalg i EU-Parlamentet. Hver kommissærkandidat skal høres én gang i tre timer - ved nogle af høringerne kan der være repræsentanter fra flere udvalg.

* Efter hver enkelt høring: Det relevante udvalg sender et evalueringsbrev om hver enkelt kommissærkandidat til udvalgsformandskonferencen og formandskonferencen (de politiske gruppers ledere). Evalueringen skal offentliggøres senest 24 timer efter høringens afslutning.

* 22. oktober: Europaparlamentet stemmer om den samlede kommission på sin plenarforsamling i Strasbourg. Kommissionen skal godkendes som kollegium, så parlamentet kan ikke stemme enkeltkommissærer ud.

* 31. oktober: Barroso-kommissionen har sidste arbejdsdag.

* 1. november: Juncker-kommissionen har første arbejdsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip