FAKTA: Sådan skyder Israel Hamas' raketter ned

Skrevet af admin

09/07/2014

Mest læste i dag

Det israelske antimissil-system "Iron Dome" eller Jernkuplen har siden 2011 forhindret raketter fra Gazastriben i at slå ned mod israelske boligområder. Eksempelvis opsnappede systemet 23 raketter tirsdag, som var rettet mod mål i det sydlige Israel.

* Jernkuplen har ifølge Israel en succesrate på 90 procent.

* Installationerne er placeret flere forskellige steder i Israel. De fleste er placeret i byer i det sydlige Israel såsom Siderot og Ashdod. Tel Aviv er dog også udstyret med anti-raketsystemet.

* Jernkuplen har tre komponenter. Radar, våbenkontrol (BMC) og selve missilaffyrings-enheden.

* BMC-enheden er hjernen i systemet. Den udregner raketternes bane, og hvor de ser ud til at ramme. BMC er i stand til at følge og uskadeliggøre flere raketter på samme tid.

* Hvis en raket er på vej mod et tomt ubeboet område, lader Jernkuplen den være. Hvis den er på vej mod et boligområde, bliver et Tamir-missil affyret for at ødelægge den.

* Tamir-missilerne er indstillet til at flyve så tæt på raketterne så muligt. Når den er tæt nok på, eksploderer missilets sprænghoved og tilintetgør begge enheder.

* Systemet udregner også det bedste sted at ødelægge raketten på dens bane for at undgå, at vragstykker ryger ned i beboelsesområder.

* Jernkuplens installationer kan flyttes rundt med lastbil, hvis det bliver nødvendigt. Typisk har en installation tre affyringsramper, der hver indeholder 20 missiler. Hvert missil koster omkring 40.000 dollar (knap 220.000 kroner). Jernkuplens installationer har en rækkevidde på omkring 70 kilometer.

Kilde: CBC News.

/ritzau/