FAKTA: Sådan udnævnes EU-Kommissionen

Proceduren med at få en ny EU-kommission på plads foregår i to tempi. Først skal kommissionsformanden vælges, siden hele kommissionen:

* Luxembourgeren Jean-Claude Juncker ventes tirsdag bekræftet som ny kommissionsformand ved en hemmelig afstemning i EU-Parlamentet, hvor han har brug for mindst 376 ud af de 751 stemmer.

* Den borgerlige Juncker blev nomineret som kandidat af EU-lederne ved et topmøde 27. juni, hvor Storbritannien og Ungarn som de eneste stemte imod. Det er første gang, at kandidaten ikke er fundet i mindelighed. Briterne var især imod proceduren omkring udnævnelsen.

* Udnævnelsen skal nemlig ifølge Lissabontraktaten ske under hensyntagen til resultatet af EU-parlamentsvalget. Da den borgerlige EPP-gruppe fik flest stemmer ved valget i maj, havde et flertal i parlamentet indstillet Juncker som kandidat.

* Når parlamentet har godkendt Juncker, går han i gang med at sætte sit hold af kommissærer.

* Med formanden består EU-Kommissionen af i alt 28 kommissærer - én pr. medlemsland, som hver indstiller en kandidat. I Danmark er traditionen, at statsministeren sikrer, at flertallet i Folketinget ikke er imod udnævnelsen af den danske kommissær.

* Efter fælles aftale med den valgte kommissionsformand vedtager medlemslandene en liste over de personer, som foreslås udnævnt til kommissærer. Undervejs i processen kan kandidater afvises.

* Jobbet som EU's udenrigschef har en særlig status, og kandidaten til det job skal som den eneste særgodkendes af et topmøde, inden vedkommende bliver del af det samlede hold kommissærkandidater.

* Den samlede kommission skal godkendes ved en afstemning i EU-Parlamentet til oktober, når den nye kommissions program er fremlagt. Det sker efter høringer af de enkelte kandidater i parlamentets fagudvalg i september.

* Når parlamentet har stemt ja til kommissionen, udnævnes den formelt af stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd ved kvalificeret flertal.

* Den nuværende kommissionsformand José Manuel Barrosos - og med ham hele kommissionens - mandat udløber 31. oktober. Hvis ikke hele den nye kommissionen inden da er godkendt af Europaparlamentet, kan udnævnelsen trække i langdrag, hvilket skete for fem år siden.

(Kilder: EU-Kommissionen, EU-Parlamentet, Folketingets EU-Oplysning)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip